AKTUELNO

Za čuvarkuću se veruje da je biljka koja štiti dom od loše energije, ali ona nema samo simbolično značenje, već se vekovima koristi u prirodnoj medicini kao lek za ublažavanje različitih tegoba.

Čuvarkuća sadrži vitamine A i C, a u njenom stavu najvažniji su fitoencidi, supstance koje imaju snažno antiseptično dejstvo i pomažu u borbi protiv bakterija.

Listovi čuvarkuće najčešće se koriste u tretiranju upala uveta, oragana za disane i varenje, a kombinacija meda i čuvarkuće koristi se kod bronhitisa. Sok i čaj od čuvarkuće najčešće se upotrebljavaju kod bolova u želucu, čira i ublažavanje tegoba uzrokovane helikobakterijom koja izaziva jak gastritis. Takođe, ovaj sok možete povremeno koristiti i kao napitak za detoksikaciju organizma.

Foto: Pixabay.com

Kako da napravite sok od čuvarkuće?

Uberite 150 g listova čuvarkuće koja je gajena u zdravoj i prirodnoj sredini, a zatim ih operite, očistite, pa ubacite u blender i sameljite dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Procedite dobijenu tečnost kroz mrežicu za ceđenje, a ostatak odbacite. Iscedite sok od jednog limuna, pa ga pomešajte sa sokom od čuvarkuće. U sok dodajte 2 kašičice meda, pa sve promešajte. Sok možete služiti hladan uz listiće mente.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.