AKTUELNO

Ako vam je naglo skočio pritisak, ovo morate da probate.

Bolest od koje pati drugi Srbin i generalno jedna od najčešćih tegoba svetske populacije, jeste visok pritisak. Glavni razlozi zbog kojih ne uspevamo da ovu bolest držimo pod kontrolom su preskakanje terapije i stres, napominju stručnjaci.
Kardiolozi ističu da je za osobe sa dijagnostikovanom hipertenzijom od ključne važnosti da redovno uzimaju terapiju, ali ako niste na lekovima a imate povišen pritisak, postoji način da ga brzo smanjite.

Lekari prvenstveno savetuju da legnete na ravnu površinu, stavite jastuk ispod glave, a na noge podlogu za grejanje napunjenu ledenom vodom. Ovo će smanjiti pritisak i glavobolju.

Pored toga, iskusni lekari preporučuju da u slučaju naglog povećanja pritiska urade sledeće:

Zadržite dah

Pokušajte da ne dišete 8-10 „brojanja“, pa udahnite, i tako nastavite u naredna 2-3 minuta. Međutim, ako vam se od ove vežbe zavrti u glavi, nemojte da insistirate. Po završetku vežbe nemojte naglo ustajati – lezite, odmorite se 15-20 minuta.

Operite kosu toplom vodom

Dobro je da usmerite mlaz tople vode na potiljak. Ali istovremeno, ni u kom slučaju ne smete da se saginjete. Važno je da stojite i ovo praktikujte ne duže od 5 minuta.

Napravite oblogu od jabukovog sirćeta

Nakvasite tanku krpu od prirodnog materijala (poželjno gazu) rastvorom sirćeta i nanesite na stopala. Držite tako 10-15 minuta.

Pijte napitke za izbacivanje tečnosti

Pijte čaj od lipe i brusnice, čaj od latica divlje ruže, peršuna ili kukuruzne svile. Svi ovi napici imaju diuretički efekat koji pomaže u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Napravite sok od limuna i meda

Ovaj napitak se naziva i „eliksirom zdravlja“. Sipajte mineralnu vodu u čašu, dodajte pola isceđenog limuna i jednu kašičicu meda. Sve promešajte i popijte.

#krvni pritisak