AKTUELNO

Čaj od nane je univerzalno domaće sredstvo za probleme sa stomakom, ali jedna greška uništava sve zdravo u njemu.

Travar i novinar Momčilo Antonijević pričao je o blagotvornim dejstvima čaja od nane, koja možemo uništiti nepravilnom pripremom.

Čaj od nane je lako dostupan, uglavnom i vrlo pristupačne cene, ali šta je kvalitetan čaj, a ne „prašina“ u kesici?

– Nana sme da bude usitnjena, ali tako biljka drastično brže gubi etarska ulja i blagotvorna svojstva. Ako 30 kesica platite 50-60 dinara, lako je raspoznati da je biljka upitnog kvaliteta – rekao je on.

„Dobar čaj ima snažan ukus i miris, tu ne možete mnogo da pogrešite, zato svima savetujem da kupuju nanu u celim listovima. Onda usitnite pre spremanja čaja, važno je izbeći početničku grešku, nikako ne prokuvavajte nanu. Na 75-80 stepeni esencijalna ulja nestaju, ako kuvate nanu isparava sve što je u njoj dobro. Supenu kašiku kvalitetne nane prelijte vrućom vodom, ostavite 15 do 30 minuta, onda procedite i pijte“, rekao je on.

Čaj od sveže nane je još bolji, ali se onda stavlja duplo više biljke jer sadrži mnogo vode i mora se „duplirati“ zbog koncentracije ukusa i blagotvornog svojstva.

– Jedna od osnovnih prednosti je što može dugo da se pije bez ikakvih kontraindikacija, bezbedan je i za decu. Ako se spremi pravilno, prvenstveno je odličan za organe za varenje, sprečava nastanak i pospešuje izbacivanje gasova. Protiv nadutosti dobro deluje, može da se kombinuje sa drugim biljkama kao što je seme kima, komorač, anis, to su sve biljke koje upotpunjuju dejstvo – rekao je on.

Nana radi i kod mučine, naročito kod onih koji povraćaju tokom putovanja.

– Pijte nanu, matičnjak i đumbir i to pre putovanja, imajte jednu količinu kod sebe tokom puta i pijte u malim dozama, pomoćiće vam – rekao je on.

Nana umiruje u malim količinama, blago, ali to nije baš sedativni efekat, već samo relaksira. U većim količinama zapravo deluje stimulativno, upozorio je Antonijević.

Autor:

#Zdravlje

#Čaj