AKTUELNO

Osim što imaju karakterističan, jak miris, tvrdi i polutvrdi sirevi su suvlji, sa manjom količinom vode u sebi od mekih. Iz tog razloga potrebno je pravilno ga čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru, da se ne bi dodatno osušio, ubuđao ili ukvario na drugi način.

Dok ga ne otvorite, držite ga u njegovoj ambalaži, ali čim ga načnete prebacite ga u kutijicu sa vakuumskim zatvaračem i rupicama za cirkulaciju vazduha, tek malo veću od njega. Ukoliko ćete ga duže držati tako, pomenutu kutijicu stavite u još jednu istu takvu, ali "za broj veću".

Foto: Pixabay.com

Nikako ga nemojte zamotavati u bilo koju vrstu folije ili najlon kesu, jer će se tako brzo ukvariti, a da to i ne primetite. Pre se odlučite za papirni ubrus ili kuhinjsku krpu, koju možete, s vremena na vreme, nakvasiti sa nekoliko kapljica vode (što je posebno pogodno kod parmezana).

Ako imate više sireva, vodite računa o tome da se ne dodiruju, jer se tako veoma lako razvija buđ i prelazi sa jednog na drugi. Nije svejedno ni u kom delu frižidera ćete ga držati, birajte donje police, a izbegavajte vrata, jer su najizloženija promeni temperature, što nikako ne pogoduje siru.

A ako ste kupili toliko veliku količinu da ga ne možete pojesti, slobodno ga zamrznite, isečen na manje komade. Sir odmrzavajte postepeno, u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.

Autor: Pink.rs

#Sir