AKTUELNO

Tehnike šminkanja koje su bile popularne u vreme naših baka i prabaka trenutno doživljavaju svoj vrhunac! Žene širom sveta bacile su rumenila i počele da boje svoje obraze ruževima.

Konturisanje kamenim i tečnim puderima, korektorima i bronzerima više nije u modi, sada se do savršenih crta lica i osveženog tena stiže crvenim karminom. Instagramom i TikTokom poput požara se širi stari, zaboravljeni bjuti trend koji su primenjivale naše bake, a koji zagovara bacanje rumenila i to zauvek. Poznate blogerke koje na ovim društvenim mrežama promovišu sve što ima veze sa lepotom latile su se svojih ruževa i njima počele da boje jagodice, noseve, čelo i bradu kako bi postigle rumeni izgled lica. Iako na prvi pogled deluju zastrašujuće sa crvenim linijama i flekama na licu, rezultat koji postižu izgleda neverovatno dobro.

Da je reč o tehnici koju smo mogli da vidimo od bake, potvrđuje i profesionalna šminkerka Tijana Silbaški, koja je i lično isprobala ovaj metod šminkanja i odlučila da ipak ostane verna rumenilu.

– Ova tehnika se nije učila na kursu koji sam ja konkretno pohađala, što ne znači da se u drugim školama šminkanja ne pominje i ne uči. Lično sam veći ljubitelj rumenila iako ideja jeste dobra, ali samo za one koji su u šminkanju spretni, jer u suprotnom možete dobiti prljav izgled. Takođe, mišljenja su podeljena i oko trajnosti karmina na licu u poređenju sa trajnošću rumenila. Mislim da to više zavisi od samog kvaliteta proizvoda koji koristite – objašnjava ona.

TikTok bjuti influenserke tvrde da ruževi mogu jednako dobro, pa čak i bolje da istaknu obraze, a na sve to su jeftiniji od rumenila i lakše se i brže nanose.

Vaš uspešni rumeni izgledPrvo na lice nanesite prajmer, ili kremu za lice ukoliko nemate prajmer, zatim tečni puder, korektor i na kraju rumenilo (u ovom slučaju ruž) na delove lica koje želite da utoplite – obraze, vrh čela, ivicu brade... Ruž možete naneti i utapkati prstima ili bjuti blenderom. Nijansa karmina koju koristite nije presudna, bitno je da se vama sviđa – kaže šminkerka Tijana Silbaški.

Karmin pokriva podočnjakeMnogi šminkeri preporučuju ruževe kao alternativu mnogim proizvodima. Ne boji karmin samo usne i obraze već i kapke, a pokriva i fleke od bubuljica, kao i podočnjake.

– Verovali ili ne, crveni karmin može poslužiti kao korektor za pokrivanje podočnjaka (naravno, nakon toga je obavezan tečni puder), dok braon i bež nijanse karmina mogu poslužiti za konturisanje. Osim toga, odlična je ideja i da mat tečne ruževe iskoristite kao senku ili ajlajner.