AKTUELNO

Ukoliko ste u nedoumici koji čaj da izaberete, pošto je izbor lekovitog bilja na našem podnevlju veliki, preporuka je da probate čaj i sami ćete osetiti dejstvo koje vam najviše prija.

Ipak, treba biti oprezan jer se neki čajevi ne prepourčuju ukoliko pijete lekove ili imate zdravstvene tegobe, a neke bi u svakom slučaju trebalo izbegavati. Lekove za smirenje za početak, ukoliko nisu sto posto neophodni, polako zamenite čajevima. Ovde se preporučuje matičnjak ili kamilica.

Foto: Pixabay.com

Kamilica ima nekoliko dobrih efekata, recimo, ako nemamo temperaturu niti infekciju, ona je odličan sedativ za veče. Popijte uveče i bićete mirni. Ako imate neku upalu, kašljete, kijete, tada je antinflamatorna između obroka. Za smirenje, čaj od lavande. To je idealan čaj za veče, lipa i lavanda umiruju. Ako hrana nadima, uzećemo nanu koja smiruje, poboljšaće onaj sedativni, hipnotički efekat hrane. Ako jedemo ljuto, ispraćemo usta ili popiti nekoliko gutljaja žalfije. Čajevi se polako piju, ako pijemo na eks, imaćemo problem sa crevima.

Veliki problem prave voćni čajevi, koje mnogi piju, jer ih podsećaju na sok, ali oni prave više štete nego koristi. Voćni čajevi nadimaju, prijatni su i mirisni, ali njihov efekat na organizam nije prijatan. U većini slučajeva povećavaju kiselinu i stvaraju neprijatan osećaj u ustima.

Autor: Pink.rs