AKTUELNO

Ovakvu pitu ne možete da nađete ni u pekari, a pritom je domaće testo uvek bolje od kupovnog.

Sastojci:

Za testo:

200 ml mleka
80 g kisele pavlake
1 jaje
so
2 kašike ulja
500 g brašna (+ brašno da umesite i razvijete kore)
1 kašičica praška za pecivo

Foto: Wikipedia.org/Milica Buha/BuhaM

Za nadev:

150-200 g blitve
300 g sira
so
2 belanceta

Još:

oko 100 g istopljenog maslaca
2 žumanceta

Priprema:

Pomešajte pavlaku i mleko, pa dodajte so, jaje i opet promešajte. Zatim dodajte pola količine prosejanog brašna, ulje, prašak za pecivo, sjedinite, pa dodajte ostatak brašna. Umesite testo. Nauljite testo, pokrijte i ostavite 40 minuta.

Sir i belanca pomešajte, pa dodajte iseckanu i posoljenu blitvu. Testo podelite na 4 dela i oblikujte lopte. Svaku loptu razvucite na što tanje. Premažite maslacem prvu koru, stavite deo nadeva, pa poklopite drugom korom koju ćete isto premazati maslacem. Urolajte, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 20 minuta. Prebacite pitu na pek papir, pa razvucite oklagijom. Premažite sa umućenim žumancetom, stavite sa pek papirom u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 35-40 minuta.

Autor: Pink.rs

#Pita