AKTUELNO

Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V visoko je efikasna u borbi i neutralizaciji agresivne varijante korona virusa otkrivene u Brazilu, saopštio je ruski Fond za direktna ulaganja (RDIF), pozivajući se na studiju sprovedenu u Argentini.

Kako se navodi, rezultati studije Instituta virusologije Nacionalnog univerziteta u Kordobi pokazuju da se kod vakcinisanih Sputnjikom V razvija snažan imuni odgovor protiv te varijante, preneo je Rojters.

"Studija je pokazala da imunitet razvijen kod ljudi vakcinisanih sa obe doze vakcine Sputnjik V, pa čak i samo jednom dozom, neutrališe brazilsku varijantu", ističe se u saopštenju.

Prema ovoj studiji, 85,5 odsto osoba koje su primile Sputnjik V razvilo je antitela protiv brazilske varijante 14 dana nakon prve doze, dok je taj procenat porastao na skoro 100 odsto do 42. dana, nakon što su primili obe doze.

Varijanta korona virusa P1 izazvala je novi, smrtonosni talas epidemije u Brazilu i proširila se širom Južne Amerike.

Naučnici u Brazilu su ustanovili da mutacije te varijante mogu da budu otpornije na antitela, zbog čega je narasla zabrinutost u svetu da će vakcine biti manje efikasne.

#Sputnjik

#vakcinacija