AKTUELNO

Sezona je jagoda i jedva čekamo da uživamo u njima, međutim, nisu sve jagode ukusne. Postoje i one bezukusne. Kako da prepoznate slasne domaće od tih bezuskusnih?

Kada se u prehrambenim prodavnicama pojave prve jagode, mnogi od nas pojure da ih kupe i na taj način „prizovu“ leto i lepo vreme. Međutim, neretko se razočaramo kada shvatimo da te jagode nemaju ni ukus ni miris, pa sve to izgleda maltene kao da jedete stiropor.

Razlog tome je što se u prodavnicama nalazi sve više uzvoznih jagoda koje su preprskane i bezukusne. Postoji način da prepoznate domaće i ukusne jagode.

Prvo na šta treba da obratite pažnju jeste to da se u prodavnicama uglavnom prvo pojavljuju uvozne (bez obzira na to što ih prodavci nekad prodaju kao domaće!), zato kada stignu prve jagode na rafove, odolite želji da ih kupite jer nećete uživati u njihovom ukusu. Domaće jagode na policama će se naći nešto kasnije, a ključna stvar na koju treba da obratite pažnju su boja i miris.

Stručnjaci ističu da zdrave domaće jagode imaju prepoznatljiv miris i jarko crvenu boju, a razlika se vidi i unutra – uvozna voćka je unutra svetloroze boje i ima malo semenki. Nemojte da vas obraduje ako je jagoda unutra crvena jednako kao i spolja, i to je znak da je tretirana pesticidima.

Foto: Pixabay.com

Domaća, zdrava jagoda, prepoznatljiva je po crvenoj boji spolja, roze-crvenoj unutra i po tome što ima mnoštvo semenki u unutrašnjosti. Obratite pažnju i na peteljku, savetuju stručnjaci, jer je na domaćim voćkama ona svetlozelena i ima zemljani miris.

Domaće jagode možda ponekad izgledaju „neuglednije“, nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

Kao što smo rekli, sveže domaće jagode imaju prepoznatljiv miris, tako da i na to treba da obratite pažnju, a kada je reč o ukusu, imajte na umu da zdrave, netretirane voćke, nemaju baš identičan ukus na svim mestima. Razlog tome je što su negde sazrele malo manje, negde više, a sve u zavisnosti od toga kako je na njih padalo sunce.

Pored boje, ukusa i mirisa, domaću od uvozne jagode možete da razlikujete i po obliku. Ako vidite jagode koje ima toliko savršen oblik da svaka deluje isto i kao nacrtano, koliko god vas privlačile, znajte da nisu baš najzdravije, jer je takav oblik posledica tretiranja pesticidima.

#jagoda