AKTUELNO

Kada je zdravlje u pitanju, postoje saveti o ishrani koji vam mogu biti od velike koristi, a koji se često zanemare ili su nepoznanica mnogim ljudima.

Ishrana se smatra procesom unosa hrane u organizam koja nam je potrebna za zdravlje i rast. Moderno doba donelo nam je mnoštvo prerađene hrane, konzerviranih namirnica i fabrički uzgoj, što je u velikoj meri promenilo kvalitet hrane koju jedemo. Nažalost cena obilja, u pogledu hrane dovela je do pojave gojaznosti i hroničnih oboljenja širom sveta. Dijabetes, hipertenzija, bolesti srca kao i autoimune bolesti naša su realnost.

Budući da moramo jesti da bismo živeli. Vaš je izbor šta ćete jesti, a od toga u velikoj meri zavisi koliko ćete dugo i zdravo živeti. Ne radi se samo u uravnoteženju kalorija već o razumevanju biohemije naših tela. Nisu sve kalorije jednake. I zaista, više je nego tačno reći – da smo ono što jedemo. A u redovima koji slede otkrijte ključne savete o ishrani za održavanje savršene kilaže i dobrog zdravlja:

HIDRATACIJA

Znate sigurno da je voda važna za zdravlje i funkcionalnost organizma, ali da li vam ona može pomoći da smršate? Svakako! Zamena slatkih napitaka vodom dovešće do značajnog smanjenja dnevnog unosa šećera u organizam. Kada u telu ima dovoljno vode, ono ima mogućnost da efikasnije sagoreva kalorije. Jedna čaša vode pre jela ubrzava ljudski metabolizam i utiče na brže sagorevanje kalorija koje unosite sa datim obrokom.

Foto: Pexels

SIRĆE

Hemijski, sirće predstavlja sirćetnu kiselinu koja kada se konzumira povećava unos glukoze u mišićima. To vam daje više energije pri vežbanju. Dodavanje dve kašičice sirćeta obroku smanjuje glikemijski skok u krvi za čak 23%! Možete koristiti jabkovo ili sirće bilo kog drugog voća po ukus. U svakom je slučaju potrebno konzumirati sirće u razblaženom obliku sa vodom.

VREME ZA UNOS KALORIJA

U toku dana isplanirajte svoje obroke, tako da najveći deo kalorija pojedete pre nego što padne mrak. Studija pokazuje da identična količina kalorija pojedena tokom dana, dovodi do manjeg dobitka na težini od one koja se vrši kasno uveče. Ono što bi posebno trebalo zaobići u širokom luku jesu grickalice u kasnim večernjim satima.

Foto: Pixabay.com

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi predstavljaju odličan izvor vlakana i omega 3 masnih kiselina. Ako pojedete samo dva brazilska oraha, obezbedili ste sebi dnevnu dozu potrebnog cinka. Pistaći s druge strane sadrže u sebi melatonin u najvećoj količini, i na dnevnoj bazi su vam potrebna svega dva. Redovna konzumacija orašastih plodova držaće vas dugo vremena sitim i eliminisati potrebu za slatkišima.

#Dijeta

#pravila