AKTUELNO

Redovni preventivni pregledi godišnje spasu više stotina života.

Redovni preventivni zdravstveni pregledi su od neprocenjive važnosti za blagovremeno otkrivanje raznih oboljenja, pre svega raka materice i jajnika, ali i brojnih infektivnih i polno prenosivih bolesti.

Statistika nam otkriva poražavajuću činjenicu da u Srbiji svaka peta žena ide na redovne ginekološke preglede. Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogo ljudi zaboravlja da uradi, a od životne je važnosti.

1. Provera holesterola -
Visok holesterol može biti nasledan, pa ako u vašoj porodičnoj anamnezi postoji neko ko je imao ovaj problem, obavezno češće kontrolišite nivo holesterola u krvi. Naime, povišen holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Rizik je veći ukoliko ste pušač ili gojazna osoba, ali proveravanje holesterola ne treba da zanemare ni oni sa vitkom linijom.

Ovaj pregled doktori preporučuju na svakih 5 godina.

2. Slušajte svoj stomak -
Ako osećate umor, imate nagli gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog creva koje karakterišu bol u stomaku i poremećen ritam pražnjenja stolice - što pre obavite sve potrebne analize. Naime, celijakija može da se javi i u odraslom dobu, ali retko ko prepozna prve simptome.

Intolerancija na određenu hranu takođe često prati "nervozna creva", što može značiti da su alergije uzrok.

Obavezno potražite pomoć izabranog lekara kako bi vas uputio na testiranje i potom prepisao adekvatnu terapiju. Ukoliko vam je bolest dijagnostikovana, nužno je da se pridržavate bezglutenske ishrane.

3. Bris grlića materice - Bris grlića materice otkriva promene koje, ukoliko se ne otkriju i ne leče na vreme, mogu napredovati u rak grlića materice. Rano otkrivanje sprečava razvoj u 75 odsto slučajeva.

Žene između 25 i 49 godina trebalo bi da se testiraju jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina, koje imaju bolan intiman odnos ili krvarenje nakon njega, trebalo bi što pre treba da odu svom ginekologu, kako bi sprečile potencijalnu bolest grlića materice.

4. Test na polno prenosive bolesti -
Seksualno aktivne žene trebalo bi da se testiraju na polno prenosive bolesti, jer mnoge od njih nemaju nikakve izražene simptome.

Ukoliko često menjate partnere, kontrolišite se svaki mesec. Ako ste na početku nekog ljubavnog odnosa, oba partnera bi trebalo da se pregledaju i testiraju kako bi bili sigurni u svoje zdravstveno stanje.

5. Proveravajte mladeže -
Ranim otkrivanjem možete sprečiti nastanak melanoma. Pregled možete obaviti sami kod kuće, a ukoliko uočite promene javite se svom lekaru.

Sledite ABCDE vodič:

A - Asimetrija
Da biste sami procenili da li je vaš mladež asimetričan, uporedite oblik i boje, gornje polovine sa donjom

B - Prekid ivica
Mladež sa prekidom ivica je onaj koji nema jasnu granicu u odnosu na ostatak kože

C - Višebojnost
Ukoliko mladež ima najmanje dve, a posebno ako ima tri ili više boja, obavezan je za detaljnu dermoskopsku analizu

D - Prečnik veći od 6 mm
Svi mladeži veći od 6mm su za detaljnu dermoskopsku analizu

E - Evolucija
Ukoliko primetite da vaš mladež naglo raste, menja oblik ili boju, obavezno posetite lekara

6. Redovno merite nivo šećera u krvi - Ako imate simptome koji uključuju često uriniranje i osećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, potražite od svog lekara opšte prakse da vas uputi na testiranje urina.

Dijabetes se može razviti u bilo kom periodu života, stoga obratite pažnju na simptome i redovno kontrolišite svoj nivo šećera u krvi.

7. Ultrazvuk dojki i mamografija -
Grudi se menjaju svakom meseca tokom ciklusa, ali ako se promene na neuobičajen način, to je znak da vam je potrebna kontrola.

Ključni deo prevencije bolesti dojke je samopregled s kojim svaka žena treba započeti svoje jutro. Ultrazvučni pregled je ipak bolja i pouzdanija metoda, kojom žene mogu kontrolisati svoje zdravstveno stanje.

Kada žena navrši 40 godina života, odlazak na mamografiju je zlatni stanard u ranoj dijagnostici eventualnih promena unutar dojke.

Žene koje uzimaju kontraceptivne pilule trebaju da jedanput godišnje obave ultrazvučni pregled dojki kao i visokorizične žene koje u porodici imaju bliskog člana, naprimer majku koja je od raka dojke obolela pre 50. godine života.