AKTUELNO

Nutricionisti i lekari ističu da izbacivanje šećera iz ishrane donosi brojne dobrobiti organizmu, a posebno vašoj koži

Unošenje rafinisanog šećera kroz ishranu dovodi do raznih problema i može da inicira upalne procese u organizmu.

Čak su i lekari koji su radili u crvenoj kovid zoni upozorili da su imali iskustvo da se upalni procesi, koji mogu biti i kobni, brže razvijaju kod ljudi koji su ishrani koristili veće količine industrijskog, rafinisanog, belog šećera.

Nutricionisti redovno napominju da bi izbacivanje ove namirnice iz ishrane donelo brojne blagodeti organizmu - od čišćenja kože do smanjenja rizika od kardiovaskularnih i autoimunih hroničnih bolesti.

Svetski naučnici, među kojima su dermatolozi i biohemičari, ustanovili su kako izbacivanje rafinisanog belog šećera može da utiče na zdravlje, ali i lepotu.

- Mnogo šećera može izazvati skok insulina, što uzrokuje upale u celom telu i može prouzrokovati, između ostalog, i i pucanje kože - kaže biohemičar Rejčel Atard.

Ona navodi da će ograničenje unosa šećera smanjiti i upalne procese u organizmu, ali i na koži.

Smanjenje konzumacije šećera može ojačati elastin i kolagen, što može pomoći u smanjenju bora i zategnuti opuštenu kožu.

Čišćenje organizma od šećera odvija su u fazama i razlikuje se od osobe do osobe.

Posle nedelju dana...
Iako vam se možda čini da je ovo kratak period da bi se primetile bilo kakve promene u lepoti kože, stručnjaci kažu da grešite.

Posle samo nedelju dana od izbacivanja rafinisanog šećera iz ishrane koža će biti svetlija i i smanjiće se upalni procesi na njoj.

Posle mesec dana...
Ukoliko nastavite sa ishranom bez rafinisanog šećera, posle mesec dana promene će biti još vidljivije.

Pored toga što ćete izgubiti želju za slatkišima, izvesno je da ćete smršati, da će ožiljci na koži postati manje vidljivi, a fleke će početi da blede dok na kraju sasvim ne nestanu. Osobe koje pate od rozacee primetiće da crvenilo postaje blaže.

Posle šest meseci...
Ako izdržite da pola godine ne uzmete ni zrnce rafinisanog šećera, osećaćete se kao potpuno druga osoba. Osim toga što ćete smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, bore na vašem licu će biti znatno ublažene, a ako imate rozaceu ona će se gotovo u potpunosti povući.

Dodatni benefit uzdržavanja od šećera je prozračniji ten.

Posle godinu dana...
Za godinu dana života bez dodavanja rafinisanog šećera u hranu moći ćete da se pohvalite čistom, sjajnom kožom bez akni i bubuljica. Takođe, izgledaćete mlađe, jedrije i svežije.

Ukoliko ste pre toga imali problema sa otocima, oni će se povući.

Izbegavanjem unošenja šećera uradićete sjajnu stvar i za vaše kosti - zadržaće gustinu i biti jake.

Izazov jeste veliki, ali su zato rezultati vredni odricanja.