AKTUELNO

Masaža je sve popularnija, pa tako i masaža trudnica. Iako se zbog svojih blagodeti i te kako preporučuje, pazite kome ukazujete poverenje i prvo se konsultujte sa lekarom poručuje viši fizioterapeut Tamara Matić.

Tokom trudnoće zbog izmenjenog hormonskog stanja žene prolaze kroz razne fiziološke promene i svaka trudnica ih drugačije podnosi. Masaža većinu tih problema uspešno rešava, ali prvo mora da je odobri doktor, koji skreće pažnju na to koja vrsta masaže sme da se primenjuje.

– U izboru masaže jako je bitan holistički pristup – naglašava Tamara Matić, viši fizioterapeut TM studija za masaži dodaje da je masaža trudnica vrlo specifična. Ne sme da bude gruba i jaka, bitno je da se primenjuju lagani i nežni pokreti, kao i da se radi limfna drenaža. Šijacu, anticelulit ili sportske masaže u trudnoći su potpuno zabranjene.

Krsta i stopala se ne masiraju

Iako tokom trudnoće usled opterećenja najviše boli slabinski i donji deo leđa, izbegava se masaža tih delova, kao i unutrašnje strane butina i refleksne zone na stopalima. Kako objašnjava Tamara, masažom i relaksacijom gornjeg dela leđa opušta se i donji deo. Tokom masaže trudnica zauzima najudobniji položaj za nju, a najčešće je to na boku.

Masažom gornjeg dela leđa smanjuje se napetost i u donjem delu leđa, koji ne sme da se masira

Bitni su i preparati

Prilikom masaže trudnica treba da se izbegava aromaterapija i bilo kakva hemijska ulja. Koriste se samo čista prirodna ulja, i to bademovo, kokosovo, arganovo, maslinovo, jojobino i ulje susama.

Kad početi

Masaža trudnica ne radi se u prvom trimestru, ali posle može da se radi sve do samog porođaja. To trudnicama i te kako pomaže da se opuste i pripreme mišiće i telo za porođaj, naročito ako su masažu kombinovale i sa vežbama koje ih pripremaju za porođaj.

Blagodeti masaže

* poboljšava kvalitet sna

* smanjuje nivo stresa i anksioznosti

* smanjuje oticanje zglobova

* ublažava grčeve i bolove u mišićima

* smanjuje bol u nervima, donjem delu leđa i nogama

* otklanja napetost u mišićima

* smanjuje hormon stresa kod beba