AKTUELNO

Kuku paka je jelo koje obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali može da se zameni i tiganjem ili rerno, a zatim se meso stavlja u kari sos i kokosovo mleko. Ako ne volite egzotične ukuse, kokosovo mleko zamenite običnim.

Sastojci:

1 kg piletine
3 čena belog luka
2 limuna
2 kašičice soli
¼ kašičice čilija u prahu
¼ šoljice listova korijandera
1 glavica crnog luka
1 paradajz
1 čili papričica
2 kašike maslinovog ulja
¼ kašičice mlevenog korijandera
¼ kašičice kumina
¼ kašičice kurkume
400 ml nezaslađenog kokosovog mleka
2 kašike kisele pavlake
pirinač

Foto: Pexels


Priprema:

Iseckajte beli luk, pa dodajte sok limuna, pola kašičice soli i čili, pa utrljajte u piletinu. Poklopite i marinirajte pola sata.

U međuvremenu napravite kari sos: grubo naseckajte crni luk, ljutu papričicu, paradajz i listove korijandera. U blenderu ustnite dok ne dobijete pastu. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte mleveni korijander, kumin i kurkumu, pa mešajte nekih minut.

Sipajte pastu od povrća i posolite. Mešajte dok se ne sjedini i kuvajte, povremeno mešajući dok ne dobijete smesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.

Pleh obložite pek papirom, pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180°C ispod grila u rerni (ili je ispecite na roštilju).

Protresite kokosovo mleko, pa ga dodajte u kari i dobro promešajte da se sjedini. Lagano kuvajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite pirinač da se kuva u drugoj posudi.

Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u tiganj gde je kari sos, pa dinstajte na laganoj vatri, neprestano mešajući i dodajte pavlaku. Probajte i po potrebi začinite. Poslužite sa pirinčem.

Autor: Pink.rs

#pirinač