AKTUELNO

Bilo da se radi o kancelariji ili privatnom radnom prostoru, najbitnije je imati dobar oslonac u vidu stola.

Ali to ne znači da taj oslonac treba da bude dosadan i monoton, i da pri samom pogledu na njega izgubimo ne samo volju za radom već i volju za životom. Iako se danas ovde bavimo dekorom a ne feng shui savetima, svima je već odavno jasno da je adekvatno opremanje poslovnog prostora od presudne važnosti za uspeh u bilo kom poduhvatu.

Dosadni kancelarijski poslovi koji se uglavnom svode na besomučno ispunjavanje raznih papira, potpisivanje ugovora, i konstantno zurenje u ekran imaju tendenciju da čoveka demotivišu, uspore, a ne daj Bože i uspavaju. Ukoliko se pronalazite među radnom populacijom iz ovog opisa onda vam je hitno potreban jedan dobar refresh i to u vidu manjih vizuelnih promena koje vam (na duže staze) mogu doneti mnogo koristi.

Foto: Pixabay.com

Pogledajte dobro vaš kancelarijski sto. Zamislite šta biste vi sa njim uradili u idealnim uslovima – kako biste ga dekorisali da vam je sve potaman? Priđite mu najpre sa tehničke strane, da li je tu sve kako treba, da li sve mašine imaju dovoljno prostora za rad, ili je reč o nekakvoj čudnoj skupini kablova koji samo zaglušuju protok pozitivne energije?

Da li je vaš sto uredan? Da li je sve na svom mestu? Kakav je ostatak kancelarijskog nameštaja, da li su u pitanju kutije zanimljivog oblika, upadljivih boja, ili je oko vas samo sivilo i neka klasična, dosadna varijanta?

Sada, kada ste sve dobro osmotrili, pokušajte da svoj radni prostor dovedete u red uz pomoć trostrukog zlatnog pravila koje glasi: sveće-biljke-osvetljenje. U osnovi, ovo su najbitnije stavke koje svaki radni prostor mora da ispuni kako bi pojačao produktivnost zaposlenog. Njih, kasnije, možete update-ovati stavljanjem svog ličnog pečata u vidu pomenutih sitnijih elemenata (ukrasnih šolja, kutija, ramova za slike, zanimljivog kancelarijskog pribora i sličnog).

Ali, najpre ispoštujte “pravilo trojke”, i na svoj sto stavite neku efektnu mirišljavu sveću. Naravno, potrudite se da, osim mirisa, i dizajn bude na nivou kako bi i sam pogled na nju u vama budio želju da nastavite sa svojim dnevnim aktivnostima. Idealno bi bilo nabaviti sveće sa sledećim mirisnim notama: ruzmarin (za trezvenost), jasmin (za ublažavanje tenzije), lavanda (za smanjenje stresa), menta (za vraćanje energije) i naravno neizostavni citrusi (za podsticanje svih aktivnosti).

Foto: Pixabay.com

Zatim na vaš sto stavite neku lepu biljku. Apsolutno je nebitno za koji cvet ćete se odlučiti sve dok je on u skladu sa vašim ličnim stilom. Zapamtite – to je vaše radno mesto i bitno je da se vama dopada ono što vam je na vidiku. Ukrasni cvetovi služe da nam povrate inspiraciju, a istovremeno celokupan poslovni prostor čine mestom u kojem svaki radnik želi da provodi sate. Naravno, i ovde je dozvoljeno poigravanje vazama, saksijama, dekorativnim tacnama – odaberite sve ono što u vama budi želju da date 100% sebe.

Na kraju – osvetljenje. Uvek je dobro iskoristiti maksimum dnevne svetlosti (ukoliko, naravno, prilike to dozvoljavaju) ali isto tako mala stona lampa mora biti nezaobilazan detalj na vašem radnom stolu. Prvo, ona je asocijacija na svet ideja (pali vam se lampica u glavi, zar ne?), a drugo, danas ima toliko kreativnih i zanimljivih oblika da će apsolutno svaka osoba moći da nađe nešto što u njoj budi uspavanu produktivnost. Kada je ova stavka u pitanju ne treba previše razmišljati – uložite u lepu lampu koja će izgledati podjednako fantastično i kada je ugašena kao i kada je uključena.

#DEKORACIJA

#radni sto