AKTUELNO

Pljeskavice ili ćufte od ovsenih pahuljica, bolje od mesnih. Prave se u rerni i budu gotove za čas.

Sastojci i priprema: 1 glavica crnog luka4 čena belog luka, 200 gr. ovsenih pahuljica (mogu razene i jecmene ili mesano), 1 kesica supe (bilo koja moze cak i sa rezancima, ili krem supa, kocka za supu ili ako nemate nista od toga stavite samo kasiku suvog zacina i so po ukusu), 50 ml. ulja, 1 kasika sitne crvene paprike, biber, oko 300 ml. vode, malo persunovog lisca ili bosiljka, 1-2 kasike prezli, jos malo ulja za prelivanje i 2 jajeta.

Foto: Pixabay.com

Iseckajte luk pa ga propržite na ulju. Dodajte iseckan beli luk, vodu, supu iz kesice, biber, sitnu papriku, iseckan bosiljak ili peršun. Ostavite kratko da ukrčka, pola minuta, pa dodajte pahuljice. Uz mešanje dinstajte oko 2 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno da se ohladi ili bar prohladi.

Umešajte 1-2 kašike prezle i pravite pljeskavice uz pomoć još malo prezli ili nauljite dlanove. Mogu se pržiti u tiganju ili u rernu prelivene sa malo ulja. U rerni se peku u zagrejanoj na najjačoj temperaturi deset do petnaest minuta. Mogu se preokrenuti. Ovu smešu možete zamrznuti pa praviti po potrebi. Pečene su lepe i do dva dana.

Autor: Pink.rs

#Pljeskavica