AKTUELNO

Farbanje jaja za Vaskrs u nekim delovima Srbije počinje na Veliki četvrtak i traje do Velike subote. Iako je tradicionalna tehnika farbanja u lukovini i dalje veoma popularna, sve više domaćica želi da najpre izbeli ljusku jajeta, pa da ih onda farba bilo kupovnim bojama, bilo pomoću ljuski od povrća ili da ih ukrasi dekupaž tehnikom.

Skidanje pečata

Sva jaja kupljena u prodavnici moraju da imaju pečat. Da biste ga uklonili sa ljuske, pamučnu krpicu natopite alkoholnim sirćetom, pa nežno trljajte mesto pečata.

Izbeljivanje jaja

Ljuska domaćih jaja ima prepoznatljivu žućkastu boju, ali i nju je moguće neutralisati ako u vodu za kuvanje jaja dodate dva sastojka.

Potrebno je:

litar vode, 1 dl alkoholnog sirćeta, vršna kafena kašičica soli

Foto: Pixabay.com

Postupak:

Spustite jaja u šerpu u koju ste prethodno sipali vodu, alkoholno sirće i so. Kuvajte jaja na jakoj vatri dok voda ne provri, pa smanjite temperaturu i kad budu skuvana ostavite ih da odstoje u vodi u kojoj su se kuvala. Kad se jaja prohlade, lagano ih istrljajte mokrom krpom.

Ovako izbeljena jaja možete da ukrasite dekupaž tehnikom ili jestivim flomasterima. Takođe, ovako izbeljena jaja možete da ukrasite i farbanjem na pari.

Kako da skinete farbu sa ruku

Foto: Pixabay.com

Kad završe farbanje jaja, mnoge domaćice ne znaju kako da uklone ostatke boje sa prstiju i dlanova. Postoje tri oprobane tehnike koje daju dobre rezultate.

Prva je da operete ruke alkoholnim sirćetom. Umočite četkicu za zube u sirće, pa njome energično trljajte zaprljana mesta na rukama dok poslednji ostaci boje ne spadnu. Potom ruke operite mlakom vodom i sapunom i obavezno ih namažite hranljivom kremom.

Druga, jednako delotvorna tehnika je da istrljate ruke polovinom limuna. Limunska kiselina je nešto blaža od sirćeta, pa će vam verovatno biti potrebno da duže vreme trljate ruke, ali vam zato koža neće stradati.

Treća opcija je da pokvasite ruke, na njih nanesete sodu bikarbonu i opet energično trljate dokle god ostaci boje ne spadnu. Zatim ispreite ruke i dobro ih namažite hidrantnom kremom.

#Jaja

#farbanje

#saveti