AKTUELNO

Donosimo vam recept za pitu koja pleni svojim ukusom i savršena je za posne dane, u sezoni slava. Izgledom podseća na lenju pitu.

Sastojci: 2 čaše ( mera je od 250ml) griza, 2 čaše oštrog brašna ( može i meko ako se nema oštro ), 1 čaša šećera, 10 gr praška za pecivo ( 1 kesica ), 200 gr margarina.

Nadev od jabuka: 1,2kg jabuka, 4-5 kašika šećera, 1 kašičica cimeta.

Nadev od maka: 100 gr maka ( može i 200 ko voli više, ali onda i ostali sastojci za ovaj nadev duplo ), 1 kašika griza, 4 – 5 kašika šećera, 1 kašika bilo kojeg pekmeza ili džemačaj od kamilice ( vreo i do 100 ml ).

Foto: Unsplash.com

Priprema: Najpre, skuvajte čaj. Pomešajte mak, pekmez i šećer, pa sipajte oko 100 ml vrelog čaja i izmešajte. Masa treba da bude ređa kako bi se lako razmazala. Očistite i narendajte jabuke, dodajte šećer i cimet, pa promešajte. Pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo ( suve sastojke ). Podmažite pleh 35 x 25 cm, ili približnih dimenzija, margarinom. Ređati na sledeći način: 1/4 suvih sastojaka, pola jabuka, 1/4 suvih sastojaka, nadev od maka, 1/4 suvih sastojaka, druga polovina jabuka, 1/4 suvih sastojaka. Preko naseckajte margarin i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni između 50 i 60 minuta u zavisnosti do rerne. Pečeno je kada je blago porumenilo. Ostavite da se prohladi, pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.

Autor: Pink.rs

#lenja pita