AKTUELNO

Češljanje dlake nekoliko puta nedeljno je najbolji način da održite dlaku u dobrom stanju. Kod dugodlakih rasa češljanje služi prvenstveno da odstrani otpalu dlaku pre nego što ona stigne da se zamrsi, ali i da stimuliše rast nove dlake i da obskrbi krzno prirodnim uljima usled nežne masaže.

Pravilno i redovno češljanje dlake će ukloniti mrtvu dlaku, samim tim će se i smanjiti linjanje. Češljanjem se podstiče rast nove i zdrave dlake.

Foto: Unsplash.com

Alat je ključ pravilnog četkanja. Pronađite odgovarajuću četku, sa dovolj o dugim metalnim zubcima koji prodiru do same kože. Veličinu birate u zavisnosti od rase. Ukoliko je pas dosta malen, manja četka će biti zgodnija i obrnuto. Češalj treba da bude metalan sa zubcima u razmaku od 2mm.

Češljanje počinjete od nogu psa (dok on leži na strani) pa nastavljate češljanjem cele bočne površine dok ne dođete do kičme. Zatim okrenete psa na drugu stranu i ponovite proces. Ukoliko smatrate da vam je lakše, možete početi češljanje od kičme naniže prema nogama, podižući sloj po sloj. Redosled nije važan. Važno je da ne preskočite neki deo pseće dlake, odnosno, da temeljno očešljate celog psa. Stomak se češlja dok pas leži na leđima. Zatim podignite psa u stojeći ili sedeći položaj i očešljajte glavu, grudi, predeo kičme i rep. Za razliku od drugih dugodlakih rasa,

Svaki čvor na koji naiđete nemojte seći ili čupati, već nežno raspetljajte.Kada završite detaljno češljane, pređite četkom još jedanput po celoj površini kako biste se uverili da niste preskočili neki čvor. Šiške koje padaju preko očiju možete vezati šnalicom, ili očešljati tako da prave divan luk iznad očiju. Ukoliko nemate nameru da vašeg psa vodite na izložbe, možete ih skratiti.Dlaku na šapama potrebno je ošišati kako bi šape imale okrugli oblik, a suvišnu dlaku između jastučića odseći kako bi im se olakšalo kretane po glatkim površinama.

Autor: Pink.rs

#češljanje