AKTUELNO

Ključna komponenta imuniteta imuniteta poznata i kao T-ćelije efikasno se bori protiv najzaraznijih varijanti Kovida-19 i povećanog rizika od reinfekcije, tvrdi se u novom istraživanju američkih naučnika, prenosi "Rojters".

Nekoliko studija nedavno je pokazalo da bi nove mutacije korona virusa mogle da budu otpornije na vakcine, ali i antitela stečenim preležavanjem virusa. No, antitela - koja blokiraju korona virus da se veže za ljudske ćelije - samo su jedan deo zaštite, pojašnjavaju u studiji Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID).

Drugi deo sveukupne zaštite organizma čine i T limfociti, koji se zovu još i "ubojite T-ćelije", a koji uklanjaju zaražene ćelije i tako zajedno sa antelima sprečavaju najteže forme oboljenja.

Američki istraživači analizirali su krv 30 pacijenata koji su se oporavili od Kovida-19, pre nego što su se pojavili novi, zarazniji sojevi. Iz tih uzoraka identifikovali su specifičan oblik T-ćelija koje su aktivne protiv virusa, prenosi agencija Fransce pres, a potom su pokušali da utvrde da li će one biti sposobne da prepoznaju tri glavna soja koja trenutno kruže svetom - britanski, južnoafrički i brazilski.

Svaka od navedenih varijanti nosi mutaciju u području proteina S (spajk), "šiljaka" na površini virusa pomoću kojih napada ljudske ćelije, napose u slučaju varijante B.1.351, južnoafričke.

Tri zaraznije varijante pokazale su se opasnijima za antitela, koje ih teže prepoznaju. Kada je reč o korona virusu, antitela se vezuju za šiljak kako bi sprečili virus da inficira stanice, ali T-ćelije zadužene su da "ubiju" već zaražene ćelije. Naučnici su utvrdili da upravo T-ćelije mogu da prepoznaju praktično sve mutacije u proučenim varijantama, a to nije slučaj sa antitelima.

"Naši podaci, ali i rezultati drugih grupa, pokazuju da T-ćelije u odgovoru na KOVID-19 kod pojedinaca zaraženih prvim varijantama koron avirusa mogu potpuno da prepoznaju glavne nove varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila", rekao je Endrju Rid iz NIAID-a i Univerzitetske škole za medicinu "Džon Hopkins" koja je i predvodila studiju.

Njihov rad je je objavljen u "Open Forum Infectious Diseases", ali ga još nije prošao recenziju nezavisnih stručnjaka.

#imunitet

#koronavirus