AKTUELNO

Svaki raskid veze je težak, bolan, nepodnošljiv ali to mahom zavisi od toga kako ga prihvatimo. Međutim i tuga ima svoj rok trajanja. Rešenje za probleme krije se tu, možda odmah iza ugla.

Poslušajte ovih 5 saveta, pomoći će vam sigurno:

1. Pravilo da nema kontakta je najdelotvorniji način da prebolite bivšeg

Ovo pravilo sprovodi se tačno onako kako i zvuči. Morate da prekinete svaki kontakt sa bivšim. Iako ovo za neke može da bude izazov, ako ne i nemoguće, za ljude koji su bili u dugoj vezi koja je uključivala brak, zajedničko mesto stanovanja ili decu, stručnjaci savetuju da je to jedini način da se stvarno krene dalje.

„Ako se razvodite, neka vas advokat obavesti i stupi u kontakt s vama. Ako imate decu, moraćete da održite kontakt, ali neka bude minimalan i poslovan. Za sve ostalo, nema poziva, mejlova, tekstualnih poruka ili uvreda na društvenim mrežama. Zaboravite i lični kontakt“, kaže psihološkinja Tina B. Tesina.

Nastavak razgovora sa bivšim ili pregledanje njihovih društvenih mreža zaustaviće vam tugu na određeni period, a kada i to prestane, kada izgubite kontakt, biće vam još gore.

„Treba vam vreme da tugujete i razmišljate, a to ne možete da uradite tako što vrebate bivšeg na društvenim mrežama“, savetuje psihološkinja.

2. Razgovor sa bivšim vas ponovo povezuje

Iako psihoterapeutkinja Ejmi Sobelman priznaje da je nagon za ponovnim povezivanjem potpuno prirodan nakon raskida, ona dodaje da odlazak bez kontakta daje ljudima vreme i prostor potreban da se prilagode i nastave.

Razgovor sa bivšim partnerom samo će da poveća tugu, jer ćete ostati vezani za njega.

Tina Tesina takođe primećuje da je važno da shvatite da slanje SMS-ova i pozivanje radi protiv vas i mogu da naštete vašem samopoštovanju.

Ako i dalje razgovarate sa bivšim, to je verovatno zato što sebi ne dajete poštenu priliku za detoksikaciju.

„U početku će vam biti teško da se držite podalje, pogotovo ako ste bili međusobno zavisni u vezi. Ovakva potreba je poput zavisnosti, a ako prekinete kontakt, to će vašim emocijama da omogući prostor da se prilagode. Da, malo ćete da tugujete, ali ćete da se osećate bolje i moći ćete da sagledate stvarnu perspektivu“, objašnjava Tina.

3. Važno je da se setite zašto ste uopšte raskinuli

Da, bivši mogu da budu prijatelji, ali ne odmah nakon raskida, kada treba da tugujete i da se izlečite. Kada osetite da vam nedostaje bivši i želite da stupite u kontakt sa njim, setite se razloga zbog kog ste raskinuli vezu. Imajte na umu da to što ćete da ih zvati neće da promeni razlog raskida.

„Iskoristite to vreme da se sledeći put izlečite i usredsredite na sebe i ono što želite u vezi“, kaže stručnjak za veze i komunikaciju Kloi Baljatore.

4. Nedostajanje nije znak da bi trebalo ponovo da se zbližite

Lako je tumačenje određenih osećanja kao znaka nečeg većeg, ali to nije uvek slučaj. Stručnjakinja za odnose Mari Marfi kaže da bi svi trebalo da znaju da nedostajanje bivšeg nije znak da bi trebalo vas dvoje da budete opet zajedno.

„Tuga i čežnja za komunikacijom česti su nakon raskida, ali nisu razlog za pomirenje. Osećanje tuge zbog završetka nije znak da je raskid bio loša ideja“, tvrdi Mari Marfi.

5. Uklonite sve stvari koje su njihove ili vas podsećaju na njih i tako popunite svoje vreme

Kako bi vam pomogla da ostanete na pravom putu, Tina Tesina preporučuje uklanjanje svih podsetnika na bivšeg.

„Spakujte sve suvenire, poklone, slike i druge podsetnike na vezu i zatvorite kutiju tako da nije lako da se otvori i stavite je negde gde nećete da je dodirujete. Kad prebolite bivšu ljubav, možete da je izvadite i odlučite šta želite da uradite sa njom“, predlaže ona.

Stručnjaci takođe predlažu da ispunite dane kako biste imali manje vremena za razmišljanje o tome kako da stupite u kontakts bivšim.

„Sasvim je normalno da imate puno više slobodnog vremena kada niste u vezi. Ako to vreme ne ispunite produktivnijim stvarima, prepuštenost sebi dovešće vas do toga da ćete samo da razmišljate o bivšem. Zbog toga možete da postanete ranjivi pa da padnete u iskušenje da mu se javite“, objašnjava psihoterapeutkinja Laura F. Dabni.

„Umesto toga, pronađite druge načine kako da iskoristite to novootkriveno slobodno vreme kako bi vaš um imao manje mogućnosti za razmišljanje o bivšem. Pokušajte da se družite sa nekim uprkos tome što verovatno to ne želite“, dodaje.

Dabni predlaže da sa prijateljima odete na kafu, napravite mali izlet ili započnete neki novi hobi kao na primer učenje novog jezika, čitanje klasičnog romana ili organizovanje ormara. U vreme pandemije imate ogroman izbor digitalnih alata za učenje, završavanje tečajeva, seminara, gledanja predstava pa pokušajte da pronađete nešto za sebe.

#Raskid