AKTUELNO

Hrana bogata vitaminima može pomoći u jačanju imunog sistema. Prevencija je najbolji lek.

U nastavku teksta pročitajte koja to hrana sadrži potrebne materije za jačanje imuniteta, pa je obavezno uvrstite u ishranu.

1. Zova

Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.

Zova – dobra protiv gripa i upala.

2. Brokoli

Brokoli je bogat sastojcima koji podižu imuni sistem: vitamin A, C i glutation. Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogaćujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.

3. Kupus

Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

4. Bademi

Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50% dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin, koji vam pomažu u oporavku od stresa.
Bademi – preporučuju se protiv stresa.

5. Grejpfrut

Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.
Grejpfrut – sadrži dosta vitamina C.

6. Pšenične klice

Pšenične klice su deo pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice veoma hranljive. Bogate su cinkom (Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima.

Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je deo brašna, koje se koristi za pravljenje hleba i peciva, zameniti sa pšeničnim klicama.
Pšenične klice – veoma hranljive.

7. Jogurt

Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.
Jogurt – koristan je protiv prehlade.

8. Beli luk

Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor.

Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.
Beli luk – dobar protiv čireva i stomačnog tumora.

9. Spanać

Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Spanać – pravi ćelije i popravlja DNK.

10. Slatki krompir

Kao i šargarepa, slatki krompir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

Slatki krompir – uništava slobodne radikale.

#Zdravlje

#imunitet