AKTUELNO

Posle sastanka sa ministarkom turizma i direktorom YUTA biće poznato više detalja o uslovima putovanja državljana Srbije u Grčku.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio je da bi granice ove mediteranske zemlje za strane državljane mogle da budu otvorene i pre 14. maja, datuma koji je nedavno naveden kao „dan D“ za sve one koji žele da dođu na odmor u „zemlju Helena“.

- Ako sve bude bilo u redu po pitanju korona virusa, Grčka će moći da primi turiste i ranije – izjavio je Teoharis, a prenosi Protothema.

- Govorim o postepenoj liberalizaciji putovanja iz Evrope, SAD, Velike Britanije, Izraela, Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kao uslove za ulazak u Grčku ministar turizma naveo je vakcinaciju, sertifikat o zdravstvenom stanju ili negativan test na korona virus.

- Kada putnici stignu, biće podvrgnuti uzorkovanoj proveri na aerodromu pomoću inovativnog sistema. Takođe, koristićemo i brze testove. Najzad, postojaće i hoteli za izolaciju – najavio je Teoharis.

Grčki ministar turizma doputovao je u Beograd, gde će se, kako je najavljeno, sastati sa ministarkom turizma Tatjanom Matić i direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandrom Seničićem. Posle tog sastanka trebalo bi da bude poznato više detalja o tome kako će državljani Srbije ove godine moći da uđu u Grčku.

Seničić je najavio da će zatražiti da granični prelaz Evzoni, koji državljani Srbije najčešće koriste, bude otvoren. Na ovom prelazu nema tehničkih mogućnosti za obavljanje testiranja.

- Pre pandemije, više od milion Srba svake godine biralo je našu zemlju za svoj odmor - naveo je Teoharis za Tanjug i dodao da je cilj Grčke za 2021. godinu da što više olakša dolazak turista iz Srbije, na osnovu postojećeg sporazuma koji je zakonski ratifikovan septembra 2020. godine, ali i onih koji će biti potpisani tokom njegovog boravka u Srbiji.

Tema januarskog sastanka

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ministar Republike Grčke za turizam, Haris Teoharis usaglasili su se na onlajn sastanku održanom 26. januara o potpisivanju zajedničkog Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovida, koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju. Kako je tada saopšteno, Memorandum bi se odnosio na period od 1. maja do 1. oktobra 2021. godine.

U međuvremenu, situacija sa korona virusom pogoršala se u obe države, ali je takođe započeta i imunizacija i u Srbiji i u Grčkoj.

Ministarka Matić je posle januarskog onlajn sastanka saopštila da je sa ministrom Teoharisom dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

- Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test. Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi - objasnila je ministarka.

#Grčka

#Putovanja

#otvaranje