AKTUELNO

Pomeranje sata na letnje računanje vremena može izazvati tegobe sa snom, ali i probleme sa srcem i krvnim sudovima.

Da biste izbegli neprijatnosti, trebalo bi da sledite savete stručnjaka - sat ćemo pomeriti za tili čas, ali posledice mogu trajati danima, dok se organizam ne adaptira

Foto: Pixabay.com

Ovo su saveti stručnjaka za lakšu adaptaciju na letnje računanje vremena:

1. Pazite kada idete na spavanje

Održavanje redovnog ritma sna veoma je važno za celo zdravlje, pa će i ovo pomeranje od jednog sata imati efekta na organizam. Održite ritam odlaska na spavanje i ustajanja, kako bi se telo prilagodilo promeni.

2. Izađite u šetnju

Boravak na sunčevoj svetlosti stimuliše telo, pa će vam pomoći da se izborite s pospanošću ili iscrpljenošću. Sunce nam pomaže i da sintetišemo vitamin D koji je važan za imunitet. Pročitajte i u kojim namirnicama ga ima najviše!

3. Ne preterujte s kafom

Možda ćete posegnuti za dodatnom šoljom kako biste se razbudili ali ne bi trebalo da preterate s kofeinom, telo će biti preterano stimulisano i nećete moći da zaspite zbog čega će ritam biti dodatno poremećen.

4. Ne vežbajte

Zvuči neobično, obično nas vežbe ispunjavaju energijom, dobre su za raspoloženje, održavanje telesne težine i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ali, nekoliko sati pre spavanja ne bi trebalo da se bavite fizičkom aktivnošću, jer će ona poslati "pogrešni" signal telu da ostane budno.

#Sat

#Vreme