AKTUELNO

Sarmice od zelja, prelivene kiselim mlekom je savršeno jelo za svaku priliku.

Može ih praviti i od blitve i sa većim listovima spanaća, ako su listovi majni spajati dva-tri lista...

Potrebno je: 20 većih listova zelja, 500 g dva puta mlevenog mesa, supena kašika pirinča, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 dl ulja, 1 dl soka od paradajza, suvi začin, so, biber, mlevena paprika, kiselo mleko.

Foto: Wikipedia.org/171

Priprema:

U sud stavite pola ulja i izdinstajte na srednoj temperaturi sitno seckani crni luk i na listiće iseckan beli luk. Dodajte meso, dinstajte da pobeli, dodajte pirinač i sve zajedno dinstajte par minuta. Dodajte mlevenu papriku po ukusu, suvi začin, so, biber, promešajte i nalijte sokom od paradajza. Mešajte i kada pirinač počne da bubri i upije tečnost izvadite fil i prohladite. Nožem stanjite rebro na listu. Operite zelje i jedan deo potopite u vrlu vodu. Na svaki list s gornje strane pri vrhu lista stavite kašiku fila i umotajte sarmice. Slažite ih na tanjiru.

U sudu u kome ste dinstali meso dodajte ostatak ulja, malo ugrejte, sipajte mlevenu papriku, promešajte i ostatak soka od paradajza. Složite sarmice, neka budu stisnute jer omekšaju prilikom kuvanja. Nalijte toplom vodom skoro do gornjeg nivoa sarmica. Poklopite i uključite na najjače. Kada tečnost proključa, smanjite na srednju temperaturu i kuvajte poklopljeno oko petnaestak minuta. Servirajte uz kiselo mleko.

Autor: Pink.rs

#sarma