AKTUELNO

Mnogi tvrde da je konzumiranje sirove hrane zdravije za naš organizam, s obzirom na to da se na taj način čuvaju vitamini i minerali koji se nalaze u njima.

Međutim, postoje i one namirnice, poput mahunarki i žitarica, koji svoj pun potencijal dobijaju tek nakon kuvanja.

Pojedine namirnice, ukoliko se jedu sirove, mogu da izazovu probleme u telu, poput nadutosti, gasova i drugo.

Crveni pasulj

Pasulj je generalno namirnica koju ćete jesti kuvanu. Ali ono što možda niste znali jeste da sadrži velike količine toksina fitohemaglutinina. Ako crveni pasulj nije dovoljno kuvan, to može da poveća toksičnost, ali temeljno kuvanje čini ga bezopasnom namirnicom.

Krompir

Foto: Pixabay.com

Nešto što su starije generacije primenjivale kako ne bi išli u školu, jeste i jedenje sirovog krompira. Čak i manja količina može da izazove razne gastrointestinalne i neurološke probleme, uključujući mučninu, dijareju, aritmiju, vrtoglavicu, halucinacije, paralizu i hipotermiju.

Patlidžan

Patlidžan je jedna od namirnica čije konzumiranje bi trebalo da izbegavate u sirovom stanju. Ova biljka, poput krompira, sadrži solanin koji je gorkog ukusa, a prevelik unos solanina može da prouzrokuje mučninu, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme. Izuzetno visoke doze solanina mogu da budu i i fatalne. Količina solanina u patlidžanu smanjuje se kuvanjem.

Zelene mahunarke

Foto: Unsplash.com

Zelene mahunarke smatraju se zdravim povrćem, jer su bogate vitaminima A, C i K. Ako pojedete nekoliko sirovih mahunarki, to neće prouzrokovati problem, ali sirove mahunarke mogu da budu blago otrovne. Ove namirnice sadrže lektine, antinutrijente koji ograničavaju sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale i mogu da prouzrokuju probleme sa varenjem. Kuvanjem se znatno smanjuje nivo lektina.

Spanać

Foto: Pixabay.com

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja ograničava apsorpciju kalcijuma i koja može da olakša stvaranje bubrežnih kamenaca. Kuvanjem spanaća smanjuju se količine ove kiseline. Osim toga, na sirovom lišću spanaća mogu da se skupljaju razne bakterije poput E. coli koja se takođe može uništiti kuvanjem.

Divlje gljive

S jedne strane, divlje gljive su teške za varenje, a s druge strane, neke sorte divljih gljiva mogu da budu i opasne i otrovne. Nakon kuvanja neke sorte gljiva mogu da budu jestive.