AKTUELNO

Lekari Klinike za neurologiju prošlog otkorba napravili su pravi podvig, kada su Stefanu Aleksandaru Kneževu u budnom stanju otklonili tumor koji mu je bio na mozgu, a koji mu je prouzrokovao epilepsiju.

Stefan danas nema napade, a za TV Pink je ispričao gde je doživeo prvi napad, kao i kako je izgledala njegova borba.

Foto: TV Pink Printscreen

Sad je sve super i neverovatno kako je sve proletelo. Mnogo sam srećan kada sve mogu da stavim iza sebe. Dugo je trajalo, dve godine, kao da mi je trajalo 20 godina. Prvi napad sam doživeo na ekskurziji u trećoj godini srednje škole u Austriji. Ja nisam mogao da spavam, i ispred muzeja mi se desio prvi napad pred celim razredom. Svi su skočili da mi pomognu, zvali su Hitnu pomoć, na kraju krajeva se sve završilo kako treba u Austriji - rekao je Stefan Aleksandar Knežev.

Stefanova majka Snežana kaže da je u prvom momentu, kada su joj javili da joj je sin na ekskurziji doživeo epi napad, imala utisak kao da ju je udario meteor. Zatim je rekla i da je Stefan drugi napad doživeo posle dva meseca, dok je spavao.

Foto: TV Pink Printscreen

U tom momentu kao da me je udario meteor. Reagujete kao i svaki roditelj, mraote da budete smireni, da vidimo šta može da se uradi. U Austriji su bili vrlo profesionalni, obavili su sve preglede i da su sumnjali u bilo šta dalje, ne bi ga pustili da nastavi ekskurziju. Nije mi bilo i na kraj pameti da će tako nešto da se desi. Poslali ste zdravo dete koje treba da se veseli i u jednom trenutku vas zovu i kažu: "Vaš sin je pao". To je bio prvi veliki šok. Jedva sam čekala da se vrati s ekskurzije. U startu su nas utešili da u njegovom dobu može da se desi epi napad koji ne može više nikad da se ponovi. To je mene smirilo. Posle dva meseca, jedne noći je dobio napad u snu. To deluje strašno. Na skeneru su ustanovili senku. Kada su rekli: "Senka na mozgu"; u tom momentu sam pomislila: "Šta senka može da bude?" - kaže Stefanova majka Snežana.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktorka Galina Stevanović objasnila je da je uzrok Stefanove epilepsije bio tumor koji je imao na mozgu.

To tumorsko tkivo je postojalo ranije, ali je prezentacija bolesti ovo što je Stefan rekao, nakon nekog događaja, a to je bilo verovatno preterano uzbuđenje i zato verovatno nakon prvog napada nije postavljena dijagnoza epilepsije, ali je drugi napad dao mogućnost lekarima da postave dijagnozu epilepsije i da nastave dalje. Uzročnik epilepsije je bio taj tumor - izjavila je doktorka Galina Stevanović.

Autor: S. K.