AKTUELNO

Osim kod retkih ljudi, većinom se sado-mazo igrice unose kao razbibriga i osveženje u veze, ali nisu jedini izvor uživanja.

Kada govorimo o zadovoljstvu u seksu, koji je povezan sa trpljenjem boli govorimo o mazohizmu, odnosno o jednoj vrsti parafilije (patološka seksualna sklonost), gde se seksualni užitak jedino može osetiti uz jaku bol.

Mazohisti su najčešće muškarci, a manje žene, a statistike su pokazale da su to uglavnom direktori, političari, sudije i bankari. Seksolozi smatraju da je to zbog toga što postoji potreba za begom od strogo kontrolisanog javnog života

Foto: Pexels

Takođe postoje mišljenja da parafilija i mazohizam leže u ranom seksualnom periodu osobe, tačnije prvi orgazam doživljen sa manje od 10 godina. On je uvek bio povezan sa osećanjem boli, udarcima po zadnjici rukom, bičem i sl.

Sadizam i mazohizam su veoma retki i postoje u pet do deset odsto slučajeva, brojeći 72 odsto kod muškaraca i 28 odsto kod žena. Ovakav seks se vezuje za odnos bez emocija i vezivanja, a praćen je vezivanjem, bičevanjem, gušenjem i lupanjem po guzi. Nekada čak prelazi i nivo samopovređivanja.

Kao glavni razlog za takvo uživanje, psiholozi i seksolozi navode lepotu koja leži u erotskoj prirodi kršenja pravila običnog seksualnog ponašanja. Sadomazohizam kao povremena vrsta seksualnoguživanja retko stvara interpersonalni problem, osim kada se jedna strana umor, onda tu nastaje problem i sledi kraj. Tada se najbolje preporučuje psihoterapija. 

Autor: Pink.rs

#Seks