AKTUELNO

Namirnice nam obezbeđuju energiju, nutrijente, jačaju imuni sistem i pomažu nam da se odbranimo od bolesti. Ali, to ne važi za sve namirnice, neke od njih nam čine baš suprotno – izazivaju zdravstvene probleme, zapaljenje u organizmu, a jako loše utiču i na organe za varenje.

Evo o kojim namirnicama je reč.

Rafinisani ugljeni hidrati

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko obrađenoj hrani, poput grickalica, belog hleba, soka, mogu da dovedu do nadutosti, gasova i grčeva.

Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crevima jer bakterije obožavaju slatku hranu.

Hrana bogata natrijumom

Kupovne supe, šunka i drugi suhomesnati proizvodi obično sadrže dosta natrijuma.

"Hrana bogata solju oštećuje unuštrašnju slozokožu creva, zbog čega se povećava rizik od čireva, pa čak i kancera", kaže naučnik Vilijam Li.

Niskomasni jogurt

Stručnjaci upozoravaju da se u niskomasnim varijantama različitih mlečnih proizvoda nalazi dosta šećera, što dovodi do nadutosti, konstipacije, nervoznih creva.

Osim toga, ishrana bogata šećerom ozbiljno narušava balans dobrih bakterija u crevima, čime se oslabljuje i imunitet.

Foto: Foto/Gordana Jelovac

Ljuta hrana

Na zdravlje nekih ljudi može da utiče dobro, ali ukoliko se jedu u preteranim količinama i svakodnevno, može da izazove bolnu dijareju.

Namirnice koje sadrže kapsaicin, sastojak koji je zadužen za osećaj ljutine, može da iritira unutrašnju sluzokožu stomaka, da izazove mučnine, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju koja peče.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači koji se nalaze u brojnim dijetalnim napicima i "zdravim" slatkišima mogu da dovedu do disbalansa bakterija u crevima.

Istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da digestivni sistem postaje toksičan nakon izloženosti od samo jednog miligrama po mililitru veštačkih zaslađivača.

Autor: Pink.rs

#Hrana