AKTUELNO

Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, više je svojstveno muškarcima srednjih godina. Ono se definiše kao osećaj zvuka bez prisustva spoljašnjeg zvučnog stimulansa. Zapravo, čovek čuje ono čega nema. Statistika pokazuje da se kod 10 % odraslih osoba javlja zujanje u ušima.

Uzroci mogu biti razni poput promena na krvnim žilama glave i vrata, grčenja mišića srednjeg uha, oboljenja u samom uhu. Ono što još može izazivati tinitus jesu multriplaskleroza, infektivna oboljenja, sifilis ali i pojedini lekovi. U slučaju da dođe do toga, konsultujte se sa lekarom, kako bi vam prepisao drugu terapiju.

Foto: Pixabay.com

Problem zujanja u ušima imaju ljudi sa lošom cirkulacijom, i zbog toga se njima savetuje da izbace kofein, cigarete, alkohol i manji unos soli u organizam. U slučaju da vam se nakupio vosak u ušima, pojavljuje se zujanje.

Ako ono kraće traje, možete ga se lako osloboditi. Dovoljno je da stavite slušalice, pustite neku laganu muziku i zujanje će nestati. Ako vam se ono često javlja, vreme je da posetite lekara. 

Autor: Pink.rs