AKTUELNO

Stručnjaci upozoravaju roditelje da male okrugle baterije koje se koriste u satovima ili božićnoj rasveti drže dalje od domašaja dece jer mogu da izazovu ozbiljne, ponekad i fatalne povrede.

Naime, te male okrugle baterije kakve se često koriste i u daljinskim upravljačima i igračkama mogu izazvati hemijske opekotina ako dođu u dodir s ustima ili nosom.

Ovo upozorenje objavljeno je nakon što je jedno dete umrlo kada je takvu bateriju slučajno progutalo. S obzirom na to da u mnoge igračke i božićne ukrase idu upravo takve baterije, tokom praznika potreban je i dodatan oprez.

– Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu decu i bebe. Posledice nehotičnog gutanja baterije mogu biti strašne – rekao je doktor Kevin Stjuart, direktor „The Healthcare Safety Investigation Branch“ (HSIB), organizacije koja se bavi zdravstvenom sigurnošću.

Foto: Pixabay.com

Iako istraga o smrti deteta koje je progutalo bateriju još traje, istražitelji kažu da su videli dovoljno da izdaju ovakvo upozorenje. Baterije postaju naročito opasne kad dođu u dodir sa sluzokožom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće hemijsku reakciju koja može opeći tkivo.

Ako se baterija slučajno proguta, ona može da izazove opekotine unutrašnjih organa, i to samo u roku od nekoliko sati, kao i probleme sa disanjem i gutanjem. Fatalne povrede mogu nastati čak i ako je baterija prazna pa se roditelji dodatno upozoravaju da pravilno skladište istrošene baterije, kaže doktorka Rejčl Roulands iz ambulante u Lesteru, a prenose britanski mediji.

#Baterija