AKTUELNO

Osobe koje pate od umora i pospanosti često posegnu za kafom u jutarnjim časovima kao instant rešenjem. Međutim, treba imati na umu da to nije jedina opcija.

Razloga za manjak energije ima mnogo, ali često se javlja zbog nezdravog stila života. Preterivanje nikada nije pametno, a posebno ako govorimo o slatkišima, grickalicama, pici, pecivu, prerađenoj hrani i sosovima. Od pomoći nisu ni preterano začinjena jela, koja dovode do fizičkog, ali i psihičkog zamora. Prosti šećeri, sa druge strane, dovode do oscilacije nivoa šećera u krvi i naglih promena raspoloženja.

Verovatno se pitate šta se može učiniti po tom pitanju, ali mi imamo odgovor. Otkrijte koje namirnice predstavljaju samo plus u svakodnevnom funkcionisanju…

Banana

Ovo voće odličan je izbor užine pre ili posle treninga, jer je bogato šećerima koji se brzo razgrađuju, a ne treba zaboraviti ni magnezijum i kalijum, koji hrane kako mišiće, tako i mozak i efikasno izlaze na kraj sa umorom.

Foto: Unsplash.com

Spanać

Ova namirnica obiluje mineralima, koji su takođe važni za rad nervnog sistema. Izdvajamo gvožđe kao odličnog saveznika u održavanju fizičke, ali i umne snage. Predlog je da mu se tokom pripreme doda malo limunovog soka, zbog vitamina C. Vitamini grupe B već se nalaze u njegovom sastavu, što je odlično za metabolizam i vitalnost.

Jaja

Ukoliko niste znali, jaja u sebi sadrže triptofan i tirozin, što znači da njihovim unosom regulišemo lučenje serotonina, odnosno dopamina. Na taj način bivamo žustriji i motivisaniji. Tu je i selen, zahvaljujući kome lakše pobeđujemo tromost i umor.

Foto: Unsplash.com

Crna čokolada

Najbolje je konzumirati onu koja sadrži više od 70% kakaa, jer je on podiže raspoloženje i nivo energije. Crna čokolada u sebi ima i kofein i teobromin, alkaloide koji samo pojačavaju navedeno dejstvo.

Losos

Poznato je da je ova riba izvor esencijalnih masnih kiselina, pre svega Omega 3 koje regulišu nivo seratonina. Vitamin D potpomaže stvaranje melatonina, koji nam pomaže da kvalitetnije spavamo i samim tim budemo odmorni, prenosi City Magazin.

#buđenje

#namirnice