AKTUELNO

Profesionalni kuvari će vam često reći da su jednostavni, "skromni" sastojci najteži za pripremu jer nemate iza čega da se sakrijete. Tako je i kada pripremate jaja - samo ih stavljate u tiganj, ali postoji mnogo grešaka koje možete da napravite.

Ovo su saveti i trikovi profesionalnih kuvara za pripremu jaja, a pročitajte i dve greške koje s njima nikada ne bi trebalo da pravite!

1. Kuvari drže jaja na sobnoj temperaturi

Jaje koje je danima stajalo u frižideru neće se u tiganju ponašati kao jaje koje je na sobnoj temperaturi. Isti savet koji važi za meso, kuvari primenjuju i na jaja. Pre pripreme bi trebalo da budu na sobnoj temperaturi. Ako vam je u stanu inače toplo, ili tokom letnjih meseci ne želite da rizikujete da se jaja pokvare, držite ih u frižideru ali se setite da ih izvadite na radnu površinu najmanje 20 minuta pre pripreme. Pročitajte i zašto ne bi trebalo bacati ljuske jaja!

Foto: Unsplash.com

2. Znaju tačno koliko masnoće da dodaju

Ako pravite kajganu, fritatu ili bilo šta slično, postoji tačan procenat masnoće od mlečnih proizvoda koji bi trebalo da dodate. Odnos je - za svaka tri jaja koja upotrebite, 100 mililitara pavlake, mleka, jogurta, milerama... Dakle, ako pravite veliku kajganu od šest jaja, dodajte 200 mililitara. Manje neće biti dovoljno da jaja budu kremasta, više će poremetiti ukus jela, kaže urednica časopisa "Bon appetit" Don Peri.

3. Sklanjaju ih s vatre

Gordon Remzi kajganu sprema tako što tiganj drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.

4. Peku ih kraće nego što mislite

Džejmi Oliver podvlači da će se jaja kuvati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvek nešto sirovija nego što bi želeo. U toplom tiganju jaja će nastaviti da se kuvaju i biće savršena dok postavite sto i sednete da jedete.

5. Imaju trik za poširana jaja

Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za "tempiranje". Džulija Čajld uvek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i belance neće biti "zamagljeno".

Foto: Unsplash.com

6. Služe jaja na toplom tanjiru

Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena "na oko"? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvek zagreju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.

7. Greju špatulu

Spremni ste da pržite jaja, tiganj je vruć, sada špatulu, naročito ako je metalna, stavite u tiganj da joj se vrh zagreje. Jaja će se lepiti za hladnu špatulu, zbog čega rizikujete da se žumance razlije, a toplom špatulom lakše ćete premeštati ili okretati jaja, kaže Hose Andres.

8. Koriste maslac

Postoji i "naučno" objašnjenje. Ulje će lepo prenositi toplotu, ali dok se maslac greje, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastija.

Autor: Pink.rs