AKTUELNO

Mogli bismo pomisliti da je hladan nos samo znak prehlade, ali to ne mora uvek biti slučaj, jer je hladan nos moguće doživeti čak i u toplim okruženjima. Kada se to dogodi, to može biti znak da vašem telu treba dodatna pažnja.

1. To može biti znak slabog protoka krvi u nosu.

Kada dugo ostanemo u sobi u kojoj je niska temperatura, telo pokušava da sačuva toplotu smanjujući protok krvi iz ekstremiteta i preusmeravajući ga na vitalne organe u telu. Takođe možemo primetiti da će naš nos biti prva stvar koja će se hladiti jer ovaj deo tela nema puno masti. Ispijanje šoljice nečega vrućeg, poput čaja ili kafe, moglo bi nam pomoći da se ugrejemo.

Foto: Pixabay.com

2. Preopterećeni ste poslom.

Studija na Univerzitetu u Notinghamu otkrila je vezu između naše telesne temperature i količine stresa u našem mozgu. Tokom istraživanja, što su se ispitanici više fokusirali na zadatke koji su im dodeljeni, lica su im postala hladnija, posebno u području oko nosa. Ako se i vi tako osećate dok radite, možda ćete poželeti da naprave kratku pauzu pre nego što nastavite sa aktivnošću.

3. Pod velikim ste emocionalnim stresom.

Emocionalni stres mogao bi biti okidač za Rejnoov sindrom, fenomen koji uzrokuje drastično sužavanje krvnih žila u našim ekstremitetima na kratak vremenski period. To rezultira hladnoćom i utrnulošću u određenom području, poput nosa, i može trajati od nekoliko minuta do sati. Rejnoov fenomen je češći kod žena i među onima koji žive u hladnoj klimi.

4. Vaši hormoni mogu biti neuravnoteženi.

Kada ne proizvodite dovoljno hormona štitne žlezde, metabolizam u vašem telu može postati spor. Usporeni metabolizam učiniće da vaše telo štedi toplinu i energiju, a moglo bi rezultirati i manjom toplotom koja ide do ekstremiteta, poput nosa.


Autor: Pink.rs