AKTUELNO

Rešenje za smanjenje rizika od osteoporoze je moćna vitaminska kombinacija.

Možda ste svesni da su vitamin D i kalcijum moćni duo za zdravlje kostiju, uključujući i sprečavanje osteoporoze. Jedna od nespornih prednosti vitamina D je da vam pomaže da se kalcijum iskoristi iz hrane- ova veza je poznata već nekoliko decenija. Međutim, postoje i dokazi da je vitamin K, a posebno vitamin K2, još jedan ključni igrač u zdravlju kostiju i može biti od presudnog značaja u prevenciji preloma kostiju.

Moćan trio za smanjenje rizika od osteoporoze

Lekari svetskih udruženja su zaključili da ćete uzimanjem vitamina K2, vitamina D3 i kalcijuma, verovatno smanjiti prelome i povećati gustinu kostiju, naročito kod žena u postmenopauzi. Gubitak gustine kostiju najbrže se dešava tokom prvih 10 godina nakon menopauze, što je period kada se najverovatnije razvija osteoporoza.

Zašto je vitamin K tako važan ako uzimate kalcijum i vitamin D?

Ako trenutno uzimate vitamin D za vaše kosti, važno je da uzimate i vitamina K2. Ove supstance imaju zajednički pozitivan efekat koji se ne može postići kada jedan komad slagalice nedostaje. Evo jednostavnog objašnjenja zašto koristi kalcijuma i vitamina D u velikoj mjeri zavise od vitamina K.

Postoje novi dokazi da je vitamin K (konkretno, vitamin K2), taj koji usmerava kalcijum u vaše kosti, a sprečava da se taloži tamo gde to ne želite – tj. Vaše organe i arterije. Dakle, dok je povećanje kalcijuma dobro za vaše kosti, nije tako dobro za vaše arterije, koje se mogu sužavati i praviti ozbiljne probleme. Vitamin K pomaže kod zaštite vaših krvnih sudova od kalcifikacije, a doprinosi povećanju gustine kostiju. Najnovije preporuke govore da kalcijum treba unositi ishranom a ne suplementima.

Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija za sprečavanje osteoporoze i rizika od preloma.

Foto: Promo/Abela Pharm

Herbiko K2D3

Preparat Herbiko® K2D3 sadrži formu vitamina K2 sa najvećom iskoristljivosti u organizmu. K2D3® utiče na pravilnu izgradnju i jačanje kostiju. Sprečavajući nastanak osteopenije i osteoporoze, K2D3® sprečava prelome dugih kostiju i kičmenih pršljenova i komplikacije koje ih prate. Dodatno, primena preparata K2D3® može sprečiti i vremenom ublažiti i simptome osteoartritisa i poboljšati pokretljivost zglobova.

Volite svoje kosti i sačuvajte zglobove!

Autor: Pink.rs

#Vitamin