AKTUELNO

Ne samo da uništava liniju i nije dobra za zdravlje, ova hrana nas na sve to čini još i glupima.

Hrana u kojoj preovlađuju mast i šećer, negativno utiče na kognitivnu fleksibilnost i na sposobnost pilagođavanja promenama.

Istraživanje je sprovedeno na labaratorijskim miševima, konzumirali su hranu sa različitinim nivoima šećera i masti, dok su u isto vreme izvršavali određene zadatke. Time su naučnici pratili razne fizičke i mentalne promene koje su se događale usled promena u ishrani koju su dobijali.

Foto: Unsplash.com

Posebna pažnja bila je posvećena bakterijama koje se nalaze u probavnom sastavu miševa iz svake grupe.

"Bakterije imaju mogućnost da ispuste spojeve koji stimulišu živce ili imunološki sistem i time utiču na niz bioloških funkcija", navela je profesorka fakulteta veterinarske medicine i glavna istraživačica Instituta Linus Pauling, Keti Magnuson.

Nakon četiri nedelje, mentalne i fizičke sposobnosti kod miševa koji su konzumirali hranu sa viskim nivoom šećera i masti, počele su da opadaju. Najvažniji faktor koji je uticao na smanjenje moždanih sposobnosti jesu bakterije u probavnom traktu.

I drugo istraživanje, u kojem su učestvovale žene, pokazalo je slične rezultate.

Tri grupe učesnica studije konzumirale su tri različite vrste jogurta - jedna je imala jogurt sa dodatim probioticima, druga je bila bez probiotika, a treća nije menjala ishranu.

Nakon četiri nedelje grupa bez probiotika, ova grupa učesnica imala je lošije rezultate na kognitivnim testovima, takođe i na testovima koji su bili povezani sa emocijama.

Autor: Pink.rs

#Hrana

#Torte