AKTUELNO

Najbitnije je postaviti ranu dijagnozu za ovaj sindrom.

Policistični jajnici su nešto što se sa rođenjem dobija, što znači da postoji snažna genetska osnova za to i da postoje uslovi da se ta bolest razvija, ali mi (lekari) obraćamo pažnju i dijagnistifikujemo je, tako da se dolazimo do zaključka da ima smisla rano postaviti dijagnozu, rekla je načelnica za ginekologiju i endokrinologiju u klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS- Svetlana Spremović - Rađenović.

Foto: Printscreen

- Smisao jeste da mi znamo da li će neko ko ima policističan jajnik imati dijabetes u trudnoći i da li postoje dugororočni rizici u 40-oj godini, a to je na primer metabolički sindrom, hipertenzija, ili sa ginekološke strane krvarenja, bolesti materične sluznice ili neke vrste karcinoma - naglasila je ona u Jutarnjem programu TV Pink.

Ona je takođe istakla da je suština svega preventiva, dodajući da treba napraviti projekciju šta će biti u 40-oj godini žene.

Spremović-Rađenović je rekla da oko 40 posto mršavih i 70 odsto gojaznih žena može da ima manje efikasan metabolizam šećera, kao i da postoji više tepena toga. Jedan stepen je, objašnjava, insulinska rezistencija, ali postoji stepen i koji je pred dijabetes, kada ne može da se ubaci šećer u ćelije, kao i da postoji i pravi dijabetes.

-Mi srećemo blagi poremećaj kod pacijenata koji imaju policistične jajnike. Kod takvih žena, insulin mora da se veže za svoj receptor, ako se ne vezuje dobro, onda mora da se daju lekovi, a ta grupa lekova se zove insulin senzitajzeri, koji će pomoći pankreasu da stalno ne mora da se napreže - naglasila je Spremović-Rađenović.

Foto: Printscreen

Na pitanje koji su kriterijumi za prepoznavanje sindroma policističnih jajnika, Spremović-Rađenović objašnjava da su 2003. godine ustanovljeni tzv. Roterdamski kriterijumi gde su se Evropa i SAD dogovorili šta to znači, a to je da žena ima kliničke ili laboratorijske simptome povećanja muških hormona (maljavost, akne..), drugi je izgled policističnih jajnika na ultrazvuku i treći je neuredan ciklus, ako ima dva od ta tri da bi se konstatovalo da ima sindrom policističnih jajnika. Ali to je sindrom, naglasila je, to nije bolest.

-U kojoj meri je kod koga sindrom izražen to je ono što vidimo kada ispitamo pacijenta - naglasila je ona.

-Često je pitanje pacijentkinja da li će moći da imaju dece, često dolaze sa ubeđenjem da nikada neće imati dece, ako neko ima neuredan ciklus, može da ima mali problem, ali problemi su rešivi, a terapija koja deluje na uzrok je dobra terapija- zaključila je ona.

#Lekar

#Zdravlje

#Žena

'