AKTUELNO

Na desnoj obali Dunava nalazi se jedinstvena celina Beograda, Zemun. Teritorijalno pripada Sremu, ali administrativno glavnom gradu Srbije, Zemun je neizostavni deo modernog života u Beogradu.

Zemun odlikuje bogata istorija, zanimljive istorijske, a i aktuelne činjenice o zemunskom kraju i ljudima koji žive u njemu. Bitan je kulturni, privredni, ekonomski i saobraćajni centar Beograda.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Grad za sebe

Oduvek je Zemun bio grad za sebe, nezavisan od ostatka Beograda i njegove “administracije”. Ipak, 1934.godine Zemun je praktično “anektiran” od strane Beograda i tako postao njegova celina. Iako deo glavnog grada, Zemun ima sve što i prestonica. Neke od najbitnijih saobraćajnica prolaze kroz Zemun, poput “lakat krivine” ili Pupinovog mosta i čine ga vitalnim saobraćajnim čvorištem za privredni i ekonomski razvoj kako prestonice, tako i ostatka Srbije. Zemun ima svoje škole, fakultete, pozorišta, tržne centre, svoje pijace, javne i komunalne usluge i sve ono drugo što ga čini jednim administrativnim centrom.

Zemun kao centar turizma

Zbog svoje istorije, stila gradnje i jedinstvene arhitekture, Zemun se razlikuje od ostatka Beograda i drugih gradova. To ga čini jednom od najatraktivnijih turističkih lokacija gde svaki posetilac može da pronađe ponešto za sebe. Od istorijske ličnosti poput Sibinjanin Janka i njegove nadaleko poznate kule na Gardošu, mesta poput keja ili od skora “kalvarica”, stepenica na kojima su ispisina imena znamenitih Zemunaca, a koje vode na Kalvariju odakle se pruža neverovatan pogled na Zemun. Sva ova mesta okupljaju svakodnevno veliki broj kako turista tako i lokalaca, i predstavljaju pravi kutak za odmor i uživanje.

Pored turističkih atrakcija, Zemun predstavlja i važan poslovni centar Beograda, na čijoj teritoriji se nalazi veliki broj važnih predstavništava raznih delatnosti. Zemun ne zaostaje za ostatkom Beograda po broju tržnih šoping centara, a nadaleko je poznat i po noćnom životu koji se može iskusiti.

Sve ovo nije moguće obići za jedan dan i turistima koji se odluče da posete ovaj deo prestonice se preporučuje barem nekoliko dana i noći kako bi mogli nesmetano da uživaju u svim čarima koje će im Zemun pružiti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nepoznate zanimljivosti o Zemunu

Iako nadaleko poznat po svojoj interesantnoj istoriji i ljudima, o Zemunu postoje i manje poznate zanimljivosti. Verovatno najstarija kuća na teritoriji Beograda se nalazi upravo u Zemunu, nekada poznata kao kafana “Beli medved”. Smatra se da ova kuća datira još iz doba Osmanlija a prvi put se pominje još davne 1658. godine.

Ratno ostrvo i plaža “Lido” teritorijalno pripadaju Zemunu, a 2006. godine su i zvanično uvršteni među prirodna dobra Srbije i stavljeni pod zaštitu države. Ratno ostrvo je poznato u svetu ornitologa po velikom broju vrsta ptica koje borave na njemu tokom zimskog perioda.

Autor: Pink.rs

#Zemun

#putovanje