AKTUELNO

Šta sve utiče na vaš imunitet i kako ga poboljšati saznajte u tekstu ispod.

Ovih dana glavna tema definitivno je imunitet. Koliko često ćemo se razboljevati i koliko brzo oporavljati direktno zavisi od našeg imunog sistema. Da bismo razumeli kako da se odbranimo od virusa, bakterija i drugih patogena, najpre moramo upoznati naš imunitet. 

Sve odbrambene ćelije u organizmu poznate su pod imenom leukociti ili bela krvna zrnca. Obično se kod zdravih osoba u jednom litru krvi nalazi od 4 do 9 milijardi belih krvnih zrnaca. Imunitet je oslabljen kada je broj belih krvnih zrnaca manji od 3 milijarde. Ako je broj leukocita porastao preko 10 milijardi, znamo da se infekcija razvila i da je telo počelo da proizvodi veći broj belih krvnih zrnaca kako bi ubrzalo eliminisanje loših bakterija koje su infekciju izazvale. U slučaju kada je broj leukocita izuzetno visok, telo može da pati od autoimunih bolesti kao što su na primer astma, reumatoidni artritis, leukemija i dr.

Kao što vidite, naš imuni sistem ne bi trebalo da bude ni previše aktivan, ali nije dobro ni kada je nedovoljno aktivan. 

Verovatno ste ovih dana, ako ste pratili priču o antitelima i infekciji Covid 19, imali prilike da čujete priču o tome da u našem organizmu postoje dva imuniteta, dve linije odbrane.

1) Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju odbrane i čini ga posebna vrsta belih krvnih zrnaca.

2) Stečeni imunitet predstavlja drugu liniju odbrane i čine ga druge dve vrste belih krvnih zrnaca po imenu T i B ćelije.

Kako se odvija bitka?

Kada strana supstanca, recimo virus ili bakterija, napadne naše telo, pokreće se prva linija odbrane organizma. Odbrambene ćelije se ponašaju kao patrolna policija sa dve glavne funkcije: 

1) Uništavaju štetne viruse i bakterije koji napadaju naše telo. 

2) Obaveštavaju odbrambene ćelije stečenog imuniteta da su virusi ili bakterije napali naš organizam. 

Usled toga se u organizmu pokreće proizvodnja antitela za koje je zadužen stečeni imunitet. 

Ako je broj virusa i bakterija previsok to prevazilazi mogućnosti prve linije odbrane i tada na scenu stupaju ćelije druge linije odbrane koje preduzimaju mnoge zadatke, uključujući uklanjanje neprijatelja i čuvanje informacija o njima.

Kada prime informacije koje su poslate sa prve linije ‘’fronta’’ o karakteristikama bakterija i virusa, odbrambene ćelije stečenog imuniteta (T helper) će se umnožiti tako da budu spremne da snažno reaguju ako naiđu na iste patogene. One takođe nose ove ključne informacije i upoznaju druge odbrambene ćelije sa informacijama o izazivaču bolesti.  

B ćelije su odgovorne za stvaranje antitela koja igraju važnu ulogu u reakciji imuniteta. Što je veći broj B ćelija, to se može proizvesti više antitela (municije). Ona čuvaju informacije o lošim bakterijama i virusima u svom dugoročnom pamćenju kako bi se pripremila za momentalni odgovor ukoliko ponovo naiđe isti napadač. 

Obično je potrebno 7 do 10 dana da zdravo ljudsko telo proizvede prvu seriju antitela kada napadnu novi patogeni. Vreme će biti duže za osobu sa slabijim imunološkim sistemom. Pri drugom susretu, telo može brže da proizvede antitela, jer B ćelije već imaju patent za stvaranje.

Foto: Promo

Kako možemo poboljšati svoj imuni sistem? 

U celini, naš imuni sistem obavlja izuzetan posao u odbrani od mikroorganizama koji uzrokuju bolesti. Ali ponekad omane - tada virus ili bakterija uspešno napadnu naš organizam i razbolimo se. Da li je moguće intervenisati pre toga i na vreme ojačati imuni sistem?

Svi dobro znamo da su za jak imunitet ključni pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, što manje stresa i što bolji i kvalitetniji san. Takođe znamo da u ovom procesu mogu pomoći određeni vitamini kao što su na primer vitamin D3 ili vitamin C, ali i minerali poput cinka i selena. A da li ste čuli za polisaharide iz ganoderme

Studije pokazuju da medicinska pečurka ganoderma sadrži preko 400 bioaktivnih jedinjenja, od kojih su polisaharidi i triterpeni glavni za jačanje imunog sistema u borbi protiv virusa i bakterija. 

Polisaharidi utiču na proizvodnju i aktivnost različitih imunih ćelija, uključujući B ćelije, T ćelije, kao i neke ćelije prve linije odbrane. Sve one pomažu imunološkom sistemu da efikasno cilja bakterije i viruse koje ulaze u naš organizam. Povećanje broja B ćelija takođe pomaže da se poveća broj antitela, a svi znamo da je izuzetno važno smanjiti vreme između napada patogena i stvaranja novih antitela kako bi se smanjila mogućnost za razvoj bolesti.

Immuno GD-poly je prirodan preparat, JEDINSTVEN po tome što je dodatno obogaćen polisaharidima, koji najsnažnije deluju u odbrani imuniteta. Kada organizam dođe u susret sa virusom ili bakterijom, polisaharidi iz preparata Immuno GD-poly povećavaju broj ćelija imunog sistema, tako da one mnogo brže prepoznaju virus i bakteriju, vezuju ih za sebe i uništavaju. Samim tim smanjuje se mogućnost nastanka infekcije i bolesti. 

Iskoristite priliku i potražite savet STRUČNJAKA.

Samo danas 20% popusta na poručivanje 3 kutije Immuno GD-poly klikom OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#imunitet