AKTUELNO

Ešerihija koli je vrlo podmukla bakterija koja sa javlja u našem organizmu izaziva crevne i urinarne infekcije, a često je praćena upalom pluća i meningitisom.

Dodatno je loše što simptome ešerihije koli ne možemo ni da uvidimo i da razlikujemo. Do nje najčešće dolazi usled pada imuniteta, ispoljavajući malaksalost, povišenu temeraturu i drhtavicu. U slučaju da se ne leči na vreme, može izazvati dijareju i upalu mokraćnih kanala.

Foto: Pexels

Ešerihiju može zadobiti putem prljavih ruku, konzumiranjem zagađene vode i preko pokvarenih namirnica, stoga je važno da održavate ličnu higijenu na zavidnom nivou. Pored propisanih antiobiotika, nudimo vam čajeve koje bi trebalo da kombinujete sa lekarskom terapijom. Pored uvinog čaja, koji je od pamtiveka idealan za ovaj zdravstveni problem, ima ih još. 

ČAJ OD BRUSNICE

Brusnica je poznata po lečenju bolesti mokraćnih kanala i dobra je za ubrzavanje metabolizma. Mnoga istraživanja su pokazala da je takođe odlična u borbi protiv ešerihije koli, jer joj ne dozvoljava da se lepi za mokraćne kanale, već bakteriju izbacuje putem mokraće.

U pola litra vode stavite oko 30 grama brusnice i ostavite da kuva dok polovina vode ne ispari. Čaj pijte tri puta dnevno, najbolje posle obroka.

Foto: Unsplash.com

ČAJ OD PERŠUNA

Peršun je sjajan za detoksikaciju i izbacivanje viška tečnosti, pa zbog toga postiže dobre rezultate u borbi protiv ešerihije koli. Priprema se tako što se njegovi listovi preliju vrelom vodom i ostavi se da odstoje 10 minuta. Nakon toga, možete ga slobodno konzumirati, i to do tri puta dnevno. 

Autor: Pink.rs

#Brusnica

#Peršun