AKTUELNO

Iako se na prvi pogled čini da će ga niža temperatura duže održati svežim i ukusniji, krompir spada u namirnice koje nikako ne bi trebalo držati na hladnom

Ako ih na jesen i zimu ostavite na balkonu ili bilo kad tokom godine u frižider, sigurno ste primetili da krompiri više nisu ni za šta. Jednostavno, brzo propadnu i ne budu više za jelo. Znate li zašto je to tako i šta se to desi s krtolama?

Foto: Pixabay.com

Na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa skrob u njima počinje da se pretvara u šećer, pa bivaju slađi nego što bi trebalo i samim tim manje ukusni. Osim toga, hladnoća može da im promeni boju i teksturu. Osim u frižideru, krompiri ne smeju da budu ni na svetlom ili pretoplom mestu.Najpametnije bi bilo držati ih u ostavi ili podrumu, jer je tamo tamno i nije previše hladno.

Ono što nikako ne smete da se radi jeste pranje krompira pre skladištenja.Koliko god da vam smeta višak zemlje i prljavštine, znajte da će višak vlage takođe da utiče na njihov kvalitet i da izaove prerano klijanje.

Osim u gajbicama ili džakovima od jute, možete ih staviti i u papirne kese. Ako se pravilno čuvaju, mogu da se očuvaju i nekoliko meseci.

Autor: Pink.rs

#krompir

#čuvanje