AKTUELNO

Mudre žene neće birati muškarce koji žene ne doživljavaju kao ravnopravan pol i one koji nisu spremni da razgovaraju o seksu, napisao je Stiven Ing, psihoterapeut i savetnik za odnose s tridesetogodišnjim iskustvom u prve dve kolumne pod nazivom ‘Nikad ne izlazite s muškarcem koji…’, na portalu Psychology Today.

U trećem nastavku ističe još jedan savet: nikad ne izlazite s muškarcem koji ne može da se obaveže na odnos bez bez zlostavljanja.

– Znam, zvuči kao da previše filozofiram, ali ako pogledate oko sebe, videćete mnogo nasilnih veza u kakvim sigurno ne biste želeli da završite. Skoro svaka zlostavljana žena (ili muškarac!) započeo je vezu s nekim ko se činio savršenim, apsolutno predivnim, sve dok se nije pojavilo iznenađenje: počelo je sa zlostavljanjem. Pritom ne mislimo odmah na fizičko zlostavljanje, ono može započeti suptilno, na primer od opaske kako je vaš muzički ukus odvratan – piše doktor Ing.

Fizičkom zlostavljanju neretko prethodi verbalno zlostavljanje, ali njemu može prethoditi i neverbalno zlostavljanje (prezrivi pogledi uz kolutanje očima, besni izdisaji, okretanje leđa dok osoba govori i slično). Neverbalnom ponašanju prethodi i nastojanje da partner uspostavi dominaciju i moć. Tako će, na primer, u nekoj raspravi reći: ‘Kad mislim da se neko ponaša kao ku**ka, u redu je nazvati ga ku**kom’. Nije rečeno vama, pomislićete, pa zašto bi se onda vređali…

Ali, ovakve vrste filozofsko-etičkih razgovora jako su važne jer vam partner daje do znanja da je pod određenim uslovima zapravo u redu biti nasilnik. Ovo ponašanje je opravdano u njihovom umu, pa kad oseti potrebu da vas nazove ku**kom, to će i uraditi. Ovaj način razmišljanja zanemaruje činjenicu da se pod zlostavljanjem podrazumijeva i to kad se prema ljudima odnosimo s nepoštovanjem.

Nikada nije etički postupati prema nekom uz nepoštovanje, čak i ako se ta osoba prema vama ponaša loše. Ne treba dodavati zlostavljanje na zlostavljanje. Lek je sučeljavanje, a ako se ne dogode ozbiljne promene, krenite dalje.

Ideja ulaska u ljubavnu vezu bazira se na ideji da se osećate sigurno. Trebalo bi možete da dišete. Ne smete da se osećate zlostavljano. Ako ste pogrešili u izboru, odnosno završili u vezi, ako nema promena, izađite iz veze i poradite na tome da naučite da bolje prepoznate znakove zlostavljanja kako se to ne bi ponovilo.

#Ljubav

#Muškarac