AKTUELNO

Vakcinacija u Srbiji uveliko je počela. I dok čekamo da nam stignu vakcine i drugih proizvođača pored Fajzerove i Sputnjika V, detaljan plan imunizacije već je obelodanjen. Ove detalje o Fajzerovoj vakcini, ipak, možda niste niste znali.

Do sada je poznato mnogo toga o vakcinama: ko treba prvi da ih primi, ko su najugroženiji, kako će teći vakcinacija i gde će biti postavljeni punktovi...Detaljnim uvidom u plan imunizacije koji je objavio Institut "Milan Jovanović Batut" donosimo vam manje poznate činjenice o Fajzerovom cepivu za koji je uputstvo stiglo u domove zdravlja i institute za javno zdravlje širom zemlje.

Detaljna uputstva za druge vakcine koje će nam biti dostupne biće izrađena u narednom periodu.

Kada posle imunizacije možete slobodno da šetate gradom?

Kako piše u detaljnom planu imunizacije, vakcinacija se sprovodi nad osobama starijim od 16 godina. Primenjuju se dve doze, a razmak među dozama je 21 dan. Ono što do sada nije bilo poznato, a stoji u planu jeste to da se imunitet razvija sedam dana nakon primljene druge doze vakcine.

Nakon toga, kada je imunitet izgrađen, osoba koja je primila vakcinu, prema poslednjim informacijama koje je naveo i imunolog dr Srđa Janković, zaštićena je minimun narednih pola godine.

U koju ruku se prima vakcina?

Nakon što je vakcina spremna za upotrebu i stvorili su se svi uslovi za njeno aplikovanje, mnoge je interesovalao u koju ruku treba da se da Fajzerova vakcina i da li je to važno.

U uputstvu ima reči i o tome.

- Aplikovati vakcinu intramuskularno u deltoidni mišić nedominantne ruke - stoji u uputstvu.

Ono što se takođe navodi je i važna činjenica se vakcina ne sme dati vaskularno, odnosno u venu, subkutano, kao ni intradermalno.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Da li se smeju primati druge vakcine?

Još jedna važna činjenica koja se ističe u uputstvu, a vezana je za primenu Fajzerove jeste i ta da se ne bi smela primati sa drugim vakcinama.Ako ste dakle primili Fajzerovo cepivo, nikako ne bi trebalo da primate drugu dozu neke druge dostupne vakcine.

Ko ne sme da primi vakcinu?

Kontraindikacije za primenu vakcine su:

Ranija ozbiljna alergijska reakcija (anafilaksa) na komponente vakcine

Teška neželjena reakcija nakon prethodne doze vakcine

Akutna bolest

Febrilno stanje

Trudnoća

Dojenje

Mere opreza:

Kod osoba sa težim poremećajima koagulacije, zbog intramuskularne primene, vakcinu treba primeniti samo ukoliko se proceni da je korist veća od rizika za primenu vakcine.

Kod imunokompromitovanih osoba, uključujući i one na imunosupresivnoj terapiji, intenzitet imunog odgovora na vakcinu može biti smanjen.

Šta se potpisuje pre vakcinacije?

Imunizacija protiv COVID-19 sprovodi se kao vanredna preporučena imunizacija na osnovu naredbe ministra zdravlja. Za sprovođenje preporučene imunizacije potreban je informisani pristanak lica koje se imunizuje (potpisan obrazac saglasnosti za sprovođenje preporučene imunuzacije).

Imunizacija se sprovodi u nadležnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod čijih zaposlenih/korisnika je predviđena vakcinacija, u koordi-naciji sa nadležnim IJZ/ZJZ, koji sprovodi nadzor nad izvođenjem imunizacije - navodi se u uputstvu.

Koja su neželjena dejstva do sada poznata?

Neželjene reakcije zabeležene u kliničkim studijama nakon primene Fajzerove vakcine uključivale su bol na mestu injekcije (84,1%), zamor (62,9%), glavobolju (55,1%), bol u mišićima (38,3%), jezu (31,9%), bol u zglobovima (23,6%), povišenu telesnu temperaturu (14,2%), otok na mestu injekcije (10,5%), crvenilo na mestu injekcije (9,5%), mučninu (1,1%), malaksalost (0,5%) i limfadenopatiju (0,3%).Teške alergijske reakcije prijavljene su nakon primene PfizerBioNTechCOVID-19 Vaccine tokom masovne vakcinacije, odnosno izvan kliničkih ispitivanja.

#Zdravlje