AKTUELNO

Kandida je jedna od najupornijih gljivica. Pogledajte zbog čega ona nastaje i kako da prepoznate infekciju.

Candida Albicans najčešći je tip gljivičnih infekcija, te se može naći u ustima, digestivnom sistemu i vaginalnom području. Takođe, može uticati na kožu i ostale sluznice. Ako imuni sistem dobro funkcioniše, ovaj tip infekcije je retko ozbiljan. Međutim, šta ako imunitet nije jak?

Foto: Pixabay.com

Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih nutrijenata i probave, ali samo kada se nalazi u odgovarajućim nivoima u telu. Kada dođe do prekomerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide.

Ako se digestivni sistem ne pregleda, kandida može iz njega dospeti u krvotok. Tada dolazi do otpuštanja toksina, što uzrokuje sindrom propustljivog creva.

Postoji mnogo mogućih uzroka kandide, uključujući ishranu sa visokim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i alkohola, koji pomažu gljivici da raste. Osim toga, izdvajamo još pet potencijalnih uzroka.

1. Antibiotici

Ponekad su antibiotici potrebni za suzbijanje neke infekcije, kako biste se rešili loših bakterija u vašem organizmu. Problem sa antibioticima i njihovim preteranim korištenjem jeste to da oni ne ubijaju samo loše bakterije, već se rešavaju i onih dobrih.

Foto: Pixabay.com

2. Kontraceptivne pilule

Za razliku od antibiotika, same kontraceptivne pilule direktno ne uzrokuju gljivičnu infekciju i sindrom prekomernog rasta kandide. Ipak, kada ishrana žene sadrži visok udeo rafinisanih šećera, a u isto vreme je na antibioticima, tada pilule mogu negativno uticati na njeno telo i dovesti do infekcije kandidom. 

3. Oralna upotreba kortikosteroida

Kod osoba koje leče astmu pomoću inhalatora postoji veći rizik za razvijanje kandide u ustima, što može dovesti do prekomernog rasta kandide. Važno je da osobe koje tako liječe astmu pažljivo prate uputstva za ispiranje usta nakon svakog korištenja. 

4. Dijabetes

Kod osoba s dijabetesom tipa 1 i tipa 2 visina šećera u ustima i ostalim sluznicama viša je nego kod ljudi koji nemaju dijabetes. S obzirom na to da je kandida tip gljivice, a šećer hrani gljivice, jasno je da su oni koji imaju dijabetes izloženi većem riziku od razvijanja sindroma prekomernog rasta kandide.

5. Slab imuni sustav

Svako ko ima slabiji imunitet ima veće šanse da mu se u telu razvije kandida. Toj populaciji najčešće pripadaju novorođenčad i mala deca, starije osobe, osobe kojim su dijagnostikovana razna upalna stanja i autoimune bolesti.

Autor: Pink.rs