AKTUELNO

Ukoliko želite da uživate u božićnom prazniku, smanjite očekivanja i ne postavljajte sebi nemoguće ciljeve, savetuju psiholozi.

Mada je Božić prilika za odmor i uživanje u krugu porodice, dani koji prethode velikom hrišćanskom prazniku su prilično stresni, tvrde stručnjaci. Britansko istraživanje je pokazalo da nedelja uoči Božića važi za najnaporniju u godini i tada u proseku spavamo 21 sat manje.

Zbog obaveza i organizacije praznika idemo kasnije na počinak i budimo se sat ranije nego obično. Svaka druga osoba uoči Božića spava samo pet sati, a zbog nedovoljnog sna i proživljenog stresa učestale su i noćne more.

Foto: Pixabay.com

- Zbog noćnih mora smo neispavani, što loše deluje na koncentraciju, baš kao i alkohol na vozače - upozorava vođa istraživačkom tima Kris Idžikovski.

Ukoliko želite da uživate u božićnom prazniku, smanjite očekivanja i ne postavljajte sebi nemoguće ciljeve, savetuju psiholozi. Ne zaboravite da ništa u životu nije savršeno i budite spremni na to da neće baš sve ići po planu. Dakle, opustite se i uživajte u predstojećem prazniku sa najmilijima.

#Spavanje

#Stres