AKTUELNO

Osim što ćete uživati u njegovom ukusu, nutricionisti poručuju i da jedući nar možete da se borite i protiv stresa.

Ako se jede na prazan stomak, jedan nar dnevno može mnogo da popravi zdravlje, poručuju nutricionisti. Ova sočna zrnca najčešće pomažu onima koji pate od bola u zglobovima, ali su dobra i za kožu, kosu i zube.

Nar obiluje protivzapaljenskim agensima, koji smanjuju otoke zbog kojih bole zglobovi. NJegove hranljive materije isto tako pomažu da se očisti koža, ojačaju kosa i zubi.

Penicinska kiselina, kojom nar takođe obiluje, smatra se važnom i za očuvanje dobre cirkulacije, koja kao posledicu ima i bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.

Foto: Pixabay.com

Redovan unos nara može pomoći i u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Više studija potvrdilo je da dnevni unos oko 140 grama soka od ovog voća može da snizi povišen krvni pritisak.

Britanski naučnici utvrdili su da sok od nara može da smanji nivo hormona stresa - kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posled

Kora za stomak

Da je nar lekovit saglasni su i fitoterapeuti. Oni poručuju da nikako ne bacate njegovu koru. Osušite je i čuvajte u kućnoj apoteci. Tvrde da ona pomaže kod svih stomačnih infekcija i oslobađa od crevnih poremećaja.

#Nar

#Zdravlje