AKTUELNO

Kuglice falafela su spolja čvrste, a unutra mekane, a serviraju se sa raznim povrćem

Falafel se služi u pita hlebu i sa prilozima: tahini, humus, kiselo povrće, ljuti sos itd. Poreklo falafela je nepoznato i kontroverzno: Egipat, Palestina, Izrael i drugi narodi tvrde da je falafel njihov recept. U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom.

Foto: Pixabay.com

Sastojci:

250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što duže da odstoje, pola luka (iseckan na krupno), 1 čen belog luka, [olja i po peršuna i korijandera, (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana, 3 kašike brašna, 2 i po kašičice soli, kašičica praška za pecivo, kašičica mlevenog kardamona, ½ kašičice mlevenog kima,ulje za prženje (oko 1,5 l) 

Priprema falafela:

U blenderu usitniti leblebije tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, da bude i sitnijih i krupnijih delova. Prebaciti u činiju.

Dalje, u blenderu usitniti luk i beli lik, peršun i korijander. Srednje usitnjeno – da se ne pretvoi u pastu.Dodati ovu mešavinu leblebijama i promešati. Dodati brašno, so, prašak za pecivo, začineFormirati loptice veličine ping pong lopticaZagrejati ulje u šerpi.

Pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste, okretati u toku prženja. Ostaviti da se ocede na ubrusu.Servirati sa tahinijem, humusom i prilozima po želji u pita hlebu: kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar…

Autor: Pink.rs

#falafel

#leblebija