AKTUELNO

Švajcarski naučnici nedavno su otkrili kada ženski miris budi veliko interesovanje kod jačeg pola.

Za vreme plodnih dana žene nabolje mirišu muškarcima, otkrili su naučnici. Ciklus žene upravlja mirisom tela te nas u određenim danima čini privlačnijima muškom rodu. Razlog za to nalazi se u povećanoj količini hormona za vreme ovulacije. Tada proizvodimo najviše seksualnih hormona pa mirišemo najatraktivnije. 

Foto: Unsplash.com

U istraživanju na Univerzitetu Bern učestovalo je 28 žena i 57 muškaraca. Ispitanice su se za vreme istraživanja morale držati strogih pravila kako ne bi "pokvarile" svoj prirodan miris tela. Nisu smele da uzimaju kontraceptivne pilule kako ne bi uticale na količinu hormona, morale su da spavaju same i da se drže posebnog režima ishrane. 

Takođe, morale su da nose pamučne jastučiće ispod pazuha. Te jastučiće su potom zamrzli i u kasnijoj fazi istraživanja dati muškarcima da ih pomirišu. Iako nisu videli žene pre toga, učesnici su morali da odluče koji miris im je najprivlačniji. Osim toga, ženama su radili posebne testove pljuvačke kako bi potom uporedili vrednosti hormona mirisnog testa. 

Muškarci smatraju kako je miris žena za vreme plodnih dana najprivlačniji – pokazalo je ovo istraživanje. Za to je odgovorno povećano lučenje estrogena u najplodnijim danima oko ovulacije. 

Autor: Pink.rs

#Miris

#privlačnost