AKTUELNO

Slatkiši i kolači su sastavni deo praznične atmosfere. Donosimo vam 5 recepata za tradicionalne novogodišnje kolače, sa specifičnim ukusom i mirisom, drugačijim od svih onih koje pravimo tokom godine.

Deca se posebno raduju ovom periodu, nestrpljivo iščekujući omiljene kolače. Spremite im poslastice po kojima će pamtiti praznike i Novu godinu, a koji se prenose sa kolena na koleno.

Jedan od tradicionalnih recepata za Novu godinu, za kolače koji se obavezno prave, jeste recept za DOMAĆE MEDENJAKE.

Za ove novogodišnje keksiće potrebno je: 120 g meda, 120 g šećera, 120 g masti, 2 jaja, 1 žumance, 1 kašičica sode bikarbone, 500 g brašna i kesica cimeta.

Priprema: Umutite belanca sa šećerom, dodate žumanca, mast i med, pa dobro sednite. Dodate brašno pomešano sa sodom i cimet i dobro zamesite testo. Razvucite testo, vadite modlom oblike i ređate ih u pleh. Pečete u zagrejanoj rerni oko 10 minuta i mirisni i neodoljivi medenjaci su spremni za uživanje!

Foto: Pixabay.com

Za ljubitelje starih dobrih ukusa, obavezan je i POLUMESEC OD KOKOSA, a zako vam treba svega nekoliko sastojaka. Ovaj kolač je veoma ukusan, i neće vam opteretiti budžet. Spremaju se brzo i lako, bićete oduševljeni ovim laganim posnim kolačićima.

Potrebno je: 100 gr kokosovog brašna, 250 gr margarina, 6 kašika prah šećera, sok od 1 limuna, vanillin šećer 2 kesice, i brašno po potrebi.

Priprema: Penasto umutite margarin sa prah šećerom, dodajte limunov sok, kokosovo brašno i na kraju brašna koliko je potrebno da se ne lepi za ruke. Umesite testo da bude elastično, ni meko, ni tvrdo. Oblikujte ga u loptu i ostavite da stoji u frižideru najmanje pola sata.

Nakon toga uzimajte po malo testa, razvaljajte ga u oblik tanjeg valjka i presavijte u obliku polumeseca. Keksiće ređajte u pleh podmazan uljem i pecite na umerenoj vatri oko 15 minuta. Pečene keksiće uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom.

Ako želite da spremite nešto zdravo, odlično rešenje su KUGLICE OD PŠENICE, ROGAČA, SUVIH SMOKAVA I ORAHA. Ne samo da su ukusne, već oblikovane u Sneška Belića izgledaju zaista čarobno.

Potrebno je: 200 gr pšenice, 100 gr suve smokve, 1 kašika rogača, 30 gr prah šećera, 50 gr mlevenih oraha, kokos po potrebi.

Foto: Pixabay.com

Priprema: Pšenicu potopite u vodu preko noći, pa sutradan ocedite i prokuvajte. Smokve iseckajte, stavite u blender, dodajte pšenicu i izblendirajte. Dodajte rogač, prah šećer i mlevene orahe, pa rukama umesite u glatku smesu (smesa je lepljiva, ali tako treba da bude). Formirajte loptu, uvijte u foliju za domaćinstvo i ostavite na hladnom mestu da odmori oko 30-tak minuta.

Nakon toga pravite kuglice željene veličine. Uvaljajte u kokos, složite kao na slici i deca će uzivati u zimskim čarolijama.

Još jedan od ukusa koji se ne zaboravljaju, i koji se prenose sa generacije na generaciju, imaju mekane i sočne PUSLICE.

Potrebno je: 3 belanca, 240 gr šećera, 1 kašičica sirćeta, 1 kašičica kakaa, 50 gr čokolade, 1 kašika ulja.

Priprema: Belanca umutiti u čvrst sneg zajedno sa kašičicom sirćeta. Dodati šećer i mutiti 7 minuta kako bi dobijena pena bila čvrsta i sjajna. Dodati kašiku kakaa i sve dobro promešati.

Dobijenu smesu sipati u džak za dekoraciju sa zvezdastim nastavkom i na papir za pečenje istiskivati male kolačiće.

Sušiti puslice u rerni zagrejanoj na 100 stepeni oko sat vremena. Vrata treba da budu odškrinuta 2 cm. Kada puslice budu lagane i lako se odvajaju od papira onda su gotove. Ostaviti ih da se ohlade u rerni.Čokoladu otopiti u zagrejanoj rerni sa uljem, pa po dve puslice spajati sa malo glazure.

Možete ih posuti kakaom radi dekoracije.

Nova godina ne može da prođe bez čokolade, tako da je ČOKOLADNA TORTA uvek pravi izbor. Donosimo vam recept za brzu i kremastu poslasticu za sladokusce.

Potrebno je:

Za koru: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika hladne vode, 3 kašike ulja, 3 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, ½ šolje mleka za polivanje kore.

Krem: 100 gr čokolade, 250 ml slatke pavlake, ½ kašičice ekstrata ruma

Glazura: 100 gr čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja

Foto: Unsplash.com

Priprema: Odvojiti belanca od žumanca pa ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada se napravi jak šne od belanaca, postepeno ulivati, direktno u žice od miksera hladnu vodu i mutiti. Zatim dodati žumanca, jedno po jedno, pa ulje, isto u mlazu.

Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo i onda to postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu i mešati sa varjačom.

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Istresti smesu u pleh veličine rerne, u koji je pre toga stavljen papir za pečenje. Peći oko 20, 25 minuta. Ohladiti.

Dok se peče kora praviti krem. Istresti slatku pavlaku, pa odvajati u manju šerpicu 3 pune kašike. Ostatak u posudi olupati.

Otopiti čokoladu, pa uz mućenje slatke pavlake, dodavati i čokoladu. Na kraju dodati rum i umutiti.

Koru najpre podeliti na dva dela, isprskati sa mlekom, zatim nafilovati. Preklopiti sa drugim delom kore. Odozgo preliti glazuru i gotov kolač ostaviti da se ohladi u frižideru.

Foto: Unsplash.com

Nadamo se da ćete uživati u praznicima i slatkim ukusima ovih, za pravljenje jednostavnih, i veoma ukusnih novogodišnjih slatkiša.

Prijatno!

#Recept

#kolači