AKTUELNO

Naučite kako da izađete na kraj sa stresom na poslu uz sledeće savete.

Stres na poslu je normalan, čak i poželjan faktor, ukoliko je umeren. Manji nivo stresa stimuliše produktivnost, motivaciju i efikasnost. Pomaže Vam da se fokusirate i bolje podnosite izazove. Predugo radno vreme, kratki rokovi, visoki zahtevi nadređenih dovode do toga da postajete sve više zabrinuti i opterećeni. Tada nastaje problem i stres postaje prekomeran. Utiče na Vaše psiho-fizičko zdravlje, na Vaše raspoloženje, kako na poslu, tako i kod kuće.

Uzroci koji dovode do stresa na poslu:

• strah od otkaza• previše posla zabog manjka zaposlenih• pritisak da zadovoljite rastuća očekivanja, ali bez dodatne satisfakcije• očekivanja da uvek budete na istom radno-produktivnom nivou• nedostatak kontrole u Vašim radnim aktivnostima

Upozoravajući simptomi stresa na poslu:

• gubitak samopouzdanja• osećaj iritacije, nervoze ili depresije• apatija i gubitak interesovanja za posao• problemi sa spavanjem• gubitak koncentracije• glavobolja i mišićna napetost• stomačne tegobe• socijalna izolovanost• korišćenje alkohola ili drugih aktivnih spustanci da pregurate dan

Kako ublažiti stres na poslu?

Pobedite stres razgovorom

Nekada samo razgovor, sa Vama bliskom osobom, Vam veoma može pomoći da ublažite stres. Bilo da je to neko od članova Vaše porodice ili prijatelja, bilo kolega sa posla, dovoljno je da Vas sasluša, pruži podršku, ohrabrenje. Ne mora nužno da Vam reši problem.

Foto: Unsplash.com

Poboljšajte Vaše fizičko zdravlje ishranom i vežbanjem

Opterećenost poslom često dovodi do zanemarivanja zdravstvenog stanja Vašeg organizma. Zdrava ishrana i fizička aktivnost će ojačati Vaš organizam i postaćete otporniji na stres. Ne morate odmah i naglo da menjate Vaše životne navike, čak i male promene će Vam podići raspoloženje, energiju i osećaćete se mnogo bolje. Izbegavajte kafu, alkohol, cigarete…

Spavajte dovoljno

Manjak sna utiče na produktivnost, kreativnost, sposobnost da se fokusirate i rešavate probleme. Što ste odmorniji, biće Vam lakše da se suočavate sa svakodnevnim obavezama. Probajte da uspostavite ritam spavanja, ležite uvek u isto vreme, čak i vikendom, i probajte da odspavate barem 8 sati. Sat vremena pre spavanja isključite ekrane od televizora, kompjutera, telefona, tableta… To će omogućiti Vašem organizmu da luči dovoljnu količinu melatonina, koji je potreban za kvalitetan san.

Postavite prioritete i organizujte se

Krenite 10-ak minuta ranije na posao. Tako ćete izbeći svakodnevnu žurbu i moći ćete opuštenije da započnete dan. Pravite kraće pauze u toku radnog vremena i razgovarajte sa ljudima koji Vam prijaju. Podelite posao sa kolegama, ne morate sve sami da uradite. Ukoliko radite na velikom projektu, podelite ga na manje celine. Ne morate da odradite sve odjednom, radite korak po korak. Probajte da nađete balans izmedju posla i privatnog života. Isplanirajte svoje slobodno vreme. Postavite granice, nemojte proveravati pozive i e-mailove od kuće, ako nužno ne morate.

Foto: Unsplash.com

Popravite svoje raspoloženje

Ne budite perfekcionista, ne pokušavajte da kontrolišete nešto što nije u Vašoj moći. Smejte se. Humor je nešto što podiže raspoloženje i Vama i ljudima oko Vas. Izbacite negativne misli i fokusirajte se uvek na pozitivne stvari koje Vas okružuju. Koristite prirodne suplemente koji Vam mogu pomoći da popravite raspoloženje. Preparati koji sadrže S-adenozil metionin su veoma efikasni za ublažavanje stresa. To je supstanca koja se nalazi u našim ćelijama i povećava sintezu „hormona sreće“, serotonina, dopamina… Povratiće Vam osećaj vedrine i uživanja u životu.

Za mnoge od nas, posao iz snova gde ćete naći i smisao i adekvatnu stimulaciju za ono što volite da radite, ostaje baš na tom nivou – snova. Ako već ne možete da nadjete posao za koji ćete osećati strast, probajte da nadjete u poslu koji radite neku svrhu ili užitak. Stres je sastavni deo modernog života. Moramo da naučimo da ga neutrališemo, iz svih sfera života. Svi zaslužujemo da živimo srećan i ispunjen život. Nikad nije kasno da učinite Vaš život srećnim!

Autor: Pink.rs

#Kako pobediti stres na poslu

#Stres